U knjaževačkom kraju bez struje gotovo dve stotine planinskih domaćinstava

Danas se situacija znatno popravila u odnosu na prethodnih nekoliko dana. Sneg se polako otapa, a do mnogih domaćinstava stigla je i struja. Najveselije je u domu Baljevića gde se posle mnogo godina čuo plač deteta. Mala Mihaila rođena je nekoliko dana pre energetske havarije.

Staroplaninski gorštaci su naviknuti na oštre zime i vremenske neprilike. Dobro su se pripremili, kažu nam, drva i hrane ima, a struja će već nekako stići.

“Ovaj mesec je palo 274 litra. Taj dan kad su bile snežne padavine negde oko 126 litara palo i snežni pokrivač je bio oko 40 santima”, kaže jedan meštanin, a drugi dodaje: „Pa, nismo imali, tri dana i tri noći nismo imali, tad su postavili agregat, pa juče nismo imali, pa sad ponovo, sad je u redu, sve je u redu.”

Lokalna samouprava je nabavila određen broj agregata koji mogu da se priključe na trafo i tako reše pitanje struje dok se kvarovi ne otklone.

“Trenutno je oko 200 domaćinstava bez električne energije u desetak najudaljenijih sela, pograničnih gde je i mali broj stanovnika, bez električne energije. – Kada očekujete normalizaciju? – Ekipe su i danas na terenu i kako su rekli iz Elektrodistribucije u toku dana očekuju u većini sela normalizaciju snabdevanja”, kaže Mišel Nikolić, pomoćnik predsednika opštine Knjaževac.

U ovom trenutku, na ovoj teritoriji važi zabrana saobraćaja za kamione sa prikolicom i šlepere na putu Kalna – Jabučko ravnište – Babin zub.

(RTS)


Ostavite komentar