U jagodinskim ružičnjacima: Između ljubavi prema cveću i mukotrpnog posla

Toplo i bez vetra je u plasteniku gde Dimitrije Joksić iz Ribara kod Jagodine svakodnevno pregleda i neguje sadnice ruža. Ovim poslom bavi se više od pola veka. Kraljica cveća školovala mu je decu i unuke, pa u šali kaže da ne zna gde prestaje ljubav prema cveću i počinje mukotrpan posao.

„U proizvodnji ima oko 30-ak hiljada koje kalemljenih koje divljih ruža, e sada smo uključili u proizvodnji i ruže stablašice koje su zastupljene negde oko 2-3.000 komada, ali je to jako mukotrpan posao i jako težak posao“, kaže Dimitrije Joksić, proizvođač ruža iz Ribara kod Jagodine.

Da je proizvodnja cveća naporan posao znaju svi koji cele godine pripremaju sadnice za prodaju u proleće. Od sitne semenke do rascvetale biljke potrebno je mnogo znanja, strpljenja i umeća.

„Nisu bili jaki mrazevi, i to je uspeo sami vidite kakav je rasad, nisu bili preterani mrazevi kao što su bili ovih godina”, objašnjava Stojanka Stamenović, iz Kovačevca.

„U početku je bila ljubav posle profesija, fino je lepo je raditi ovaj posao ali, što se tiče prodaje vidite i sami svake godine je sve lošije i lošije“, ističe Jasmina Trifunović, proizvođač cveća iz Jagodine.

„Nije nešto ekstra, ali ide, prodaje se”, kaže Mile Pantić, proizvođač cveća iz Kruševca.

Cena cvetnica je od 40 do 400 dinara,žbunaste ruže su 250, a stablašice od 800 do hiljadu dinara.Proizvođači kažu nisu menjali cene iako je sav repromaterijal sa kojim rade poskupeo.

„To je i preko zime, treba održati na jake mrazeve, treba odraditi i prskanje i održati to sve, prehraniti, cele zime radimo da bi ovo proleće bilo za to“, naglašava Slobodan Trifunović, proizvođač cveća iz Tečića kod Rekovca.

(RTS)