U Gornjem Milanovcu izložba „Mija Aleksić – biti glumac“

Izložba „Mija Aleksić – biti glumac“ predstavlja fotografije i plakate nastale tokom snimanja brojnih Mijinih pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga.Od gimnazijskih dana kada je počeo da se bavi glumom preko Narodnog pozorišta u Kragujevcu, pa sve do pozorišnih scena Jugoslovenskog dramskog, Narodnog pozorišta i Ateljea 212, Mija Aleksić odigrao je stotine uloga.

“Teško je, ali i veliko je zadovoljstvo upravo raditi i istraživati sav taj glumački opus koji je Mija ostavrio tokom svoje dugogodišnje i bogate karijere”, navodi Boban Stefanović, autor izložbe.

Na danima komedije Mija Aleksić je 1973.dobio statuetu Ćurana za ulogu Jovanče Micića. Od 1995. u čast legendarnog glumca dodeljuje se i nagrada „Mija Aleksić“ za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija. Izložba Miji u čast realizovana je i na 44. Danima komedije.

“Ovo izdanje je svakako sadržajnije, raskošnije, obuhvata veći stvaralački opus Mije Aleksića i interesantnije čini mi se i za čitanje i za gledanje i za tumačenje u svakom smislu”, ističe Marija Vulić, urednik likovnog programa Kulturnog centra u Jagodini.

Miju Aleksića dobro je poznavala publika od Makedonije do Slovenije. Najveću popularnost stekao je u serijama nastalim polovinom prošlog veka koje je režirao Radivoje Lola Đukić, kao i radio emisijom „Veselo veče“. Igrao je u više od 60 filmova.

“Nadam se da sam uspeo da zaista sistematizujem i pozorište i film i radio i televiziju jer zaista jedna prebogata glumačka karijera je predstavljena ovom izložbom”, naglašava Boban Stefanović, autor izložbe.

Izložbu „Mija Aleksić – Biti glumac“ realizovao je Kulturni centar Gornji Milanovac, u saradnji sa porodicom glumca, Narodnim pozorištem u Beogradu, Radio-televizijom Srbije, Jugoslovenskom kinotekom, Narodnim muzejom Kragujevac i Muzejom pozorišne umetnosti Srbije.

(RTS)


Ostavite komentar