U ekološkoj misiji – od Londona do Istanbula – peške

Krejga smo zatekli na Suvoj planini kako se divi lepoti predela i čudi plastičnim flašama pored puta. Svakim korakom na svom epskom putovanju dugom 4000 kilometara Krejg želi da ukaže na neophodnost zaštite životne sredine, a posebno uklanjanja ugljenika iz atmosfere.

„Moja misija je da svi postanu svesni i da malo promene stav i ponašanje prema životnoj sredini. Ukoliko se to ne dogodi, planeta će preživeti, ali ne i ljudi. Sve u prirodi je povezano“ ističe Krejg Kohon, ekološki aktivista ističući da bi prvi korak ka smanjenu zagađenja mogao da bude uklanjanje plastike, da se mora ukloniti, i da to nije tako teško i može se rešiti za jedan dan.

„Sledeći korak je uklanjanje ugljenika. Meni je najvažnija reakcija ljudi. Bitno je da je svima koje sam sreo stalo do čistog vazduha i da su svi zabrinuti. Problem je što ne znaju šta da rade“, objašnjava Krejg koji je, kaže, oduševljen prirodnim lepotama jugoistočne Srbije i rakijom koja mu je postala omiljeno piće, a za srpske domaćine ima samo reči hvale.

„Ovde me dočekuju otvorenih ruku i srca. Veoma sam srećan. Farmeri mi daju rakiju i pokazuju mi put, deca mi prilaze i razgovaraju sa mnom, a ekološki aktivisti me prate. Ljudi u selima se drže starih običaja da nahrane putnika i ponude mu smeštaj. Zato želim i da promenim loš imidž koji Srbija ima na zapadu“, dodaje Krejg.

Svojom misijom Krejg upozorava da je uklanjanje ugljenika neophodno kako bi izbegli efekat staklene bašte i ograničili globalno zagrevanje.

(RTS)