U crkvi Svetog Atanasija freskopis jedinstvenog umetničkog izraza

Prvo veliko platno na kojem je pre tri decenije, inspirisan delima ikonopisca Andreja Rubljova, u dahu naslikao svog prvog anđela, naznačilo je novu, duhovnu dimenziju Dejanovog stvaralaštva.

„Za sat vremena sam ja to uradio i on je onako čudno progledao i to je bilo potresno za mene“, seća se Dejan Milićević, akademski slikar i freskopisac.

Likovima anđela, sa pogledom punim neizmerne blagosti, sada živopiše svodove oltara u crkvi Sv.Atanasija. Pod kupolom hrama koji, sa jednakom ljubavlju i verom, prepoznatljivim rukopisom sam oslikava već devet meseci.

„Kao da ikona gleda vas, a ne vi nju. To zapravo i jeste suština njegovog stila da kada pogledamo, pogotovo u Hristovu ikonu Pantokratora, koja se nalazi na vrhu našeg hrama, sam pogled Hristov prodre u našu dušu i preispitamo sve svoje grehe i tražimo zajednicu sa Gospodom Bogom“, navodi Slobodan Marinković, sveštenik crkve Sv. Atanasija Velikog u Dedini.

„Znate, kažu ikona je mesto susreta. I upravo zahvaljujući tom pogledu se dešava taj susret na površini zida, na površini ikone”, ističe Dejan Milićević.

Likovi svetih, koji pod Dejanovim kistom nastaju, jedinstvenog su izraza i lepote. Meštanima Dedine koji su to prepoznali zahvalan je na podršci, a vladiki Davidu na blagoslovu da životno delo stvara u rodnom mestu.

„To mnogo obavezuje, mnogo obavezuje jer to je jedna specifična vrsta odgovornosti. Ovo je moje selo, moja crkva i ja ću i ubuduće, kad bude gotov živopis, biću ovde na svakoj liturgiji i gledaću to. Želja mi je da stojim ponosno pred tim. Ne smem da se obrukam“ zaključuje freskopisac.

Posla je mnogo, ali se Dejan ne žali. Uz Božiju pomoć, veruje, okončaće ga za dve godine, nakon čega će crkva Sv.Atanasija, centar duhovnosti meštana Dedine, zablistati u punoj lepoti.

(RTS)


Ostavite komentar