Tvrđavu Golubački grad prošle godine posetilo gotovo dvesta hiljada turista

Okovana ledom i jakim vetrovima Golubačka tvrđava privlači turiste i u januaru. Entuzijazam koji ne jenjava doprineo je da joj u 2023. godini pod zidine dođe gotovo 200.000 posetilaca, što je novi rekord.

„Predivna je. I hladnoća i sve, ali ne može poremetiti utisak da je stvarno prelepo.”

„Ovde sam već drugi put. Ovo je zaista prelepo mesto, posebno za fotografisanje. Tvrđava je zaista velika”.

„Zaista sam oduševljen ovom tvrđavom. Sviđa mi se kako su uklopili staru i novu arhitekturu.”

„Stvarno impozantno. Mi smo prolazili. Iz Herceg Novoga smo i šteta da ne svratimo. Bukvalno smo videli pored puta. Sad smo tu i kad ćemo s namerom doći da vidimo tako nešto”, utisci su oduševljenih posetilaca.

Viteško selo, srednjovekovno oružje i autentični kulturni programi, poput koncerta Braće Teofilović i izložbe fresaka Bogorodice Ljeviške bili su dodatni razlog da turisti ove godine hrle u Tvrđavu Golubački grad.

„Preko 40% posetilaca su stranci. Tradicionalno Rumuni, koji svake godine dolaze. Bilo je jako mnogo Rusa, ali je bilo mnogo i drugih gostiju, posebno iz evropskih zemalja koji ranije nisu dolazili u tolikom broju. Bilo je mnogo Španaca, Italijana, Engleza”, naglašava Iskra Maksimović, direktorka Društva „Tvrđava Golubački grad“.

Iz kruzera se na tlo Golubačke tvrđave iskrcalo 20.000 turista, što je 10 odsto od ukupnog broja, jer se ove godine plovilo Dunavom punim kapacitetom.

(RTS)


Ostavite komentar