Turnir u šahu u Žbevcu kod Bujanovca

Na pola puta između Vranja i Bujanovca, pripada bujanovačkoj opštini. Selo Žbevac dom je za oko 700 meštana, gde je više generacija pod istim krovom. Voda iz vodovoda nije ispravna, pa koriste bunare i izvore.

„Voda nam je problem, i kanalizacija, što je trenutno. A drugo, i smanjuje se broj stanovnika, sve više odlaze u gradove, u inostranstvo“ navodi Srđan Stanković, iz Žbevca.

„Ima desetak porodica koje se bave intenzivno plasteničkom proizvodnjom, ima 10-ak stočara, ostali rade ko se kako snađe. Jedna trećina stanovništva je staračko“, ističe Momir Cvetković iz Mesne zajednice Žbevac.

U Osnovnoj školi „Dragomir Trajković“, od 1. do 8. razreda je 50-ak učenika. Zgrada je nedavno renovirana.

„U odeljenju nas je 13, volim najviše fudbal da igram“, kaže Mihajlo Milenković, učenik šestog razreda.

„Nas je u odeljenju samo šestoro, nemamo kombinovanu nastavu, samo za osmi razred“, dodaje Vukašin Milenković, učenik osmog razreda.

„Imam mnogo drugova, družimo se, volimo da igramo sport, šah isto igramo ponekad“ naglašava Veljko Jaćimović, učenik šestog razreda.

50. šahovski turnir održan je u školi, sa više od 50 takmičara.

„Turnir je značajan po tome jer omogućava da se šahisti takmiče i da se sretnu negde. Najveća vrednost je da se ljudi sretnu i razmene mišljenja“, ističe Budimir Mihajlović, predsednik Organizacionog odbora šahovskog turnira.

„Podelićemo šahovske table svima u školi i organizovaćemo za Dan pobede ponovo šah klub koji će biti omladinski i dečji šahovski klub“, navodi Zoran Stošić, šahovski klub „Paul Keres“, iz Žbevca.

Pod pokroviteljstvom opštine, uz podršku Šahovskog saveza Srbije, klub iz Žbevca iniciraće da šahovska igra bude deo školske nastave.

 

(RTS)


Ostavite komentar