Trka za Nikolino izlečenje

Voljom, istrajnošću, a najviše srcem, za pet dana pretrčao je 220 kilometara i stigao na cilj. Od Taraša, kod Zrenjanina, preko Beograda, do Kragujevca. Kada je bilo teško, mladi karatistita mislio je samo na Nikolu i njegovu osmogodišnu borbu sa bolešću.

„Na svakom kilometru, na svakom koraku su bile neverovarne emocije.Svako ko je prolazio pored nas, ko je video to ,je dao znak podrške, je davao vetar u ledja i prikupljeno je otprilike do juče 300.000 dinara“ objašnjava Aleksandar Jovanov iz Taraša.

Nikola Mrdaković iz Kragujevca ima retku genetsku bolest – tuberoznu sklerozu. Pojavila se rano, kada je imao samo dva meseca. Tumori na mozgu izazivaju epileptične napade.

„Probali smo jako puno terapija, znači sigurno preko 12 antiepileptika je on do sada pio , ali kontrola napada nikad nije postignuta. Prvi napad je dobio kada je imao četiri meseca, i od tada ih ima svakodnevno. Sada ih ima tri-četiri dnevno“ kaže Brankica Markov Mrdaković, Nikolina majka.

Sve što boli Nikolu, boli i njegove roditelje i trogodišnjeg brata Vukašina. Nemoćni da mu pomognu, jer su sve mogućnosti lečenja u Srbiji iscrpljene, uzdaju se u dobreljude, kako bi prikupili 400.000 dolara za opreraciju u Americi.

„Angažovali smo se na više polja, da sakupimo taj novac i preko fondacija i preko raznih licitacija, preko prijatelja, preko društvenih mreža“ ističe Dragan Mrdaković, Nikolin otac.

Nekoliko mališana iz Srbije uspešno je operisano u Americi od ove retke bolesti. Podstrek više za Mrdakoviće da se bore za kvalitniji život svog sina.

„Nadamo se da bi odmah posle toga on svakako imao prostora i da napreduuje i da se malo više razvija, jer prosto njega svaki taj napad vraća, usporava. Tako da verujem da će posle toga piti manji broj lekova i da će biti daleko bolje nego sad“ ističe Nikolina majka.

„Ušli smo sa jakom verom u sve ovo i nećemo posustati“ dodaje Nikolin otac.

Nikola ne govori i ne hoda, ali oseća. Možda ga najbolje razume Vukašin, koji želi da njegov brat što pre ode na lečenje. Mi smo tu da pomognemo.

 

 

(RTS)


Ostavite komentar