Tri veka Niške tvrđave obeleženo i koncertom Niškog simfonijskog orkestra

Tri veka Niške tvrđave, 70 godina Niškog simfonijskog orkestra i čuvena 9. Betovenova simfonija, uz nastup blizu 200 izvođača – spektakl za vernu koncertnu publiku.

„Velika čast i veliko mi je zadovoljstvo da učestvujem na ovakvom jubileju. Mislim da je to dokaz naše velike tradicije, naše velike istorije“, kaže sopran Sanja Kerkez.

„Mogu da kažem da se iskreno radujem, pogotovo ovako veličanstvenom delu Betovenovom, koje je delo za sva vremena, koji znamo da ima tu poruku da će svi ljudi braća biti. U ovom momentu sveta, svega što se dešava, opšte turbulencije, mislim da su te reči, rečene kroz Betovenovu muziku, potrebnije nego ikada“, navodi mecosopran Dragana del Monako.

Uz njih, kao solisti, nastupili su i Nikola Kitanovski i Marko Milisavljević u pratnji Akademskog hora SKC-a, Niškog kamernog hora i hora RTS-a pod dirigentskom palicom Dejana Savića.

„Niš zaslužuje ovakve spektakle , a i dobija ih svojim redom sve. 300 godina tvrđave, 70 godina Niškog simfonijskog orkestra. To su datumi za ponos cele države“, objašnjava dirigent Dejan Savić.

Niški simfonijski orkestar, koji 70 godina svojim programima oplemenjuje kulturni život, ne samo Niša već čitavog jugoistoka Srbije, ovim koncertom otpočeo je novu koncertnu sezonu.

„To je jedno od najmonumentalnijih dela Betovena i retko se izvodi baš zato što je izuzetno zahtevno i za orkestar i za soliste i hor“, kaže direktor Niškog simfonijskog orkestra Tatjana Veličković Minčić.

Koncert je održan na letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi izgrađenoj pre tri veka na temeljima antičkog, zatim i srednjovekovnog utvrđenja. Najveća je osmanska infrastruktura na potezu od Kalemegdana u Beogradu do Istanbula.

 

(RTS)


Ostavite komentar