Tikalo u Čačku: Izložba jednog od najpoznatijih savremenih srpskih slikara

Nakon duže od četiri decenije Likovni salon čačanskog Kulturnog centra ugostio je dela Mihaila Đokovića Tikala koja krase muzeje i privatne kolekcije i van granica Srbije. Iako narušenog zdravlja, uz svesrdnu pomoć porodice i prijatelja, Tikalo se predstavio svojim Čačanima. Nije govorio, ali je sve pomno i analitički ispratio. Publika mnogbrojna i mladi i oni stariji, a umetnik pozdravljen dugim aplauzom i ponekom suzom.

„Tikalo je čovek i umetnik koga naš grad zaista voli i bez obzira što je fizički otišao davno iz ovog grada, nikad nije, uvek se pominje to – on je naš. Tako da nije čudo što je ovoliko ljudi došlo i nije čudo što je ovoliko emocija prisutno večeras“, ističe Vesna Petrović, urednica Likovnog programa Kulturnog centra Čačak.

Mihailo Đoković Tikalo – slikar optimizma, ironije, fantastičnih svetova i alhemije. I ovde su predstavljena neka od njegovih najznačajnijih dela. Ali i slikarski počeci – crteži u olovci iz davnih gimnazijskih dana.

„Tikalo je slikar zagonetke, enigme, sa jedne strane, ali sa druge strane, u taj njegov izmaštani, zaumni svet, stidljivo i obazrivo uvlače se kako oni divni i predivni sadržaj vezani za čovekov život koji ga afirmiše, tako i ono što tamno senči samu čovekovu egzistenciju“, navodi Miodrag Danilović, kustos-istoričar umetnosti.

Još 2 sedmice publika će moći u Likovnom salonu Kulturnog centra, da vidi izložbu, na kojoj je više od 30 slika i crteža iz svih perioda Tikalovog stvaralaštva.

(RTS)