Teški dani iza novosadske vatrogasne brigade

Nakon obilnih padavina koje su potopile grad, poslednjih dana nekoliko pljuskova zadalo je ozbiljne muke meštanima Futoga i Kisača. U tim trenucima prva pomoć su vatrogasci, koji priznaju, ovakve poplave ne pamte.

„Celi blokovi, kvartovi su bili potopljeni“, kaže vatrogasac Dejan Pleskonja.

U Futogu su spasili decu, a u Kisaču stariju ženu.

„S obzirom na to da su dvorišta bila poplavljena, dvoje dece, prevezli smo ih da kažem tri, četiri kuće niže kod rodbine, gde bi mogli biti na suvom i na sigurnom“, navodi komandant Vatrogasno – spasilačkog bataljona Novi Sad Igor Adam.

„Baka je izneta iz kuće. Odneta je kod rodbine zato što je bila u panici. Voda je bila svugde, oko kuće i u dvorištu. Prizor je jeziv kada prilazite nekom mestu koje izgleda kao Panonsko more, kada su atari, kada su njive, sve je poplavljeno, sve sija, znači užasno je“, objašnjava vatrogasac Dejan Pleskonja.

Problema je mnogo, kao i zahteva za pomoć.

„Najveći problem je bio, recimo, sa životinjama. Trebalo je da sklone te životinje, znači ulazila je voda u obore i u štale“, kaže vatrogasac Ljubo Čeman.

„Gde god je moguće vrše se ispumpavanja, ali uglavnom to budu ugroženi stanovi, što se tiče gradskog nekog jezgra, u suterenu koji su poplavljeni i garažni prostori, automobili koji su pod vodom. U suštini, taj neki rad svede se crpljenje vode iz takvih prostorija“, navodi komandant Vatrogasno – spasilačkog bataljona Novi Sad Igor Adam.

Za svoje sugrađane su heroji, ali oni o svojim podvizima ne govore na taj način, već kolegijalno. Hvale rad drugih gradskih službi i privatnih firmi, koje su, zajedno sa njima, pomagale. Radi preventive, opominju i na ljudski faktor, koji zna da odmogne u više pravaca. Ukazuju da je u održavanju kanala zakazao ljudski faktor.

„Pretpostavljamo da je i ljudski faktor doprineo da prosto ti jendeci se možda ne održavaju, pa možda se tu nagomila neko smeće koje ljudi bacaju, pa to zapuši te odvodne kanale i jednostavnno, onda nastane problem“, objašnjava vatrogasac Ljubo Čeman.

Odmora nema jer ekstemne situacije zahtevaju svakodnevne pripreme. Ovo je vežba. Svakoga dana je drugačija, kako bi već u sledećem trenutku mogli da deluju na poziv koji može spasiti živote.

(RTS)


Ostavite komentar