Svilajnac: Od dualnog obrazovanja do posla

U opštini Svilajnac ove godine u sistemu dualnog obrazovanja je skoro 200 učenika koji se školuju za četiri obrazovna profila. Dva ili tri puta nedeljno zavisno od smera đaci su u proizvodnim halama.

„Stičemo neku rutinu u radu i isto je važno da upoznajemo šta znači biti deo kolektiva, deo tima, kako treba poštovati isto tako kako poštujemo šefa da poštujemo isto tako i radnika i da imamo neko uzajamno poštovanje i poverenje“, objašnjava Teodora Milosavljević, učenica 3.razreda smera tehničar mehatronike.

„Većina ovih mladih kolega su deca koja su završila dualno obrazovanje, znači svako dete koje bude pokazivalo dobar uspeh dobije ponudu za posao“, ističe Boban Kirovski, instruktor dualnog obrazovanja.

Privreda i obrazovanje u Svilajncu su se umrežili pre sedam godina.Tokom školovanja đaci se testiraju koja im pozicija najviše odgovara.

„Svaki đak može da vidi šta je za njega najbolje i mi da vidimo šta je za njega najbolje i na kraju školovanja đak je sposoban da na tom radnom mestu radi samostalno bez ikakve podrške bilo koga“, kaže Miljan Spasić, generalni menadžer Volšob-Švabe.

Sedam privrednih društava u Svilajncu trenutno je u sistemu dualnog obrazovanja. Dve industrijske zone ubrzano se šire a u privlačenju novih investitora velika je prednost kada ima kvalifikovanih radnika. Zato država sistem dualnog obrazovanja stalno unapređuje

„Potreba privrede da prepozna na koji način može da obrazuje radnu snagu i da kada privreda traži radnu snagu da zapravo ne treba da traži u službi zapošljavanja nego da se radna snaga ne traži nego da se kroz sistem obrazovanja kao najozbiljnijeg provajdera zapravo proizvodi“, naglašava Gabrijela Grujić, direktorka kancelarije za dualno obrazovanje.

„Dualno obrazovanje nije samo dalo priliku mladim ljudima da dođu lakše do posla nego je dualno obrazovanje dalo jedan veliki podsticaj kompanijama pogotovo kompanijama koje dolaze sa zapada i imaju te sisteme da su sigurni da će moći da nađu dovoljan broj stručne radne snage koju naravno adekvatno treba i da plate“, ističe Predrag Milanovoić, predsednik opštine Svilajnac.

Prednosti industrijske i slobodne zone sa carinskom ispostavom sada koriste 52 izvoznika. U opštinu Svilajnac dolazi još jedan nemački investitor.Kompanija „Bril“ do kraja godine završiće izgradnju fabrike u vrednosti od milion i po evra i u prvoj fazi zaposliti 50 radnika.

 

(RTS)


Ostavite komentar