Suša usporila setvu u Toplici

Žedna i ispucala zemlja ne omogućava poljoprivrednicima u dobričkim selima pripremu zemljišta za setvu ozimih žitarica. Neuspeli pokušaji od po nekoliko brazdi, lom raonika i plugova, uobičajena su slika ove jeseni u selima opština Žitorađa i Merošina. U Bučiću seju samo oni koji su prethodnih dana, uz dosta napora, teškom tanjiračom, uspeli da usitne zemlju.

„Ovo je samo silom rabota. Kakvi zadovoljni, kad ja idem, vidiš grudva će da mi slomi kičmu. Nismo zadovoljni, ali šta ćeš, zemlja se stegla, kiše nema i to je“, kaže Danilo Mladenović iz Bučića.

„Pokušavamo nešto da posejemo, ali uslovi su vrlo teški. Nema kiše, pa smo pokušali velikim tanjiračama da odradimo. To mi kum odradio, pa ja sad da bacim đubrivo, pa ovih dana da posejem, pošto za vikend najavljuju kišu“, objašnjava Braca Stevanović iz Bučića.

Uspeli su, kažu, da obezbede određene količine đubriva, dok za semensku pšenicu nije bilo para i uglavnom seju svoju, iz prošlogodišnje proizvodnje.

„Ne isplati se da kupim. Mnogo je skupo. Ovo je, doduše, lanjsko seme, kad sam kupio po 82 dinara, ali nema od toga ništa. Za koje pare? Dao sam ga za 22 dinara i šta da radiš?“, navodi Danilo Mladenović iz Bučića.

„Sejem svoju pšenicu. Izuzetno je skupo, skupo je gorivo. Bacićemo svoje, pa šta bude“, kaže Braca Stevanović iz Bučića.

Savetodavci Poljoprivredne stručne službe u Prokuplju ističu da je ovo jedna od težih jesenjih setvi u poslednje vreme u Toplici u kojoj se ratari susreću sa brojnim problemima, od skupog repromaterijala, vremenskih prilika, koje im ne idu na ruku, pa do najezde ptica na tek zasejanim parcelama.

„Ono što jeste preporuka poljoprivrednim proizvođačima, ukoliko su u mogućnosti da nabave deklarisano seme i te kombinovane sorte, koje su dosta bolje, mogu se sejati i u jesen i u proleće i u tom, nekom prelaznom periodu“, objašnjava savetodavac PSSS u Prokuplju Radovan Bjelica.

Ako setva potraje i narednih nedelja, prema rečima stručnjaka, treba povećati količinu upotrebljenog semena za 10 do 15%.

 

(RTS)


Ostavite komentar