„Šumadijana“

U svakom drugačija, ni u jednom oku ista. Nagizdana, pikturalna, rodna… Šumadija. Polazište i ishodište za umetnicu Anu Petrović, koren i kamen-međaš. Taj raj, koji motivima i koloritom oduzima dah, oduvek u njenim rukama.

„Ja volim povezanost nekih naših lepota sa stvaranjem novih lepota. Trudim se da ja pravim neku novu tradiciju“, objašnjava primenjena umetnica Ana Petrović.

Na svakoj slici, omaž Šumadiji – bajkovitoj i blagorodnoj. I Šumadincima u čiju su kosu upletene šljive, jabuke i dunje iz „nedara“. Senu, livadama i njivama, svakoj stopi iz koje se rađa život. Običan, a dragocen. A, devojke na reviji u vunenim čarapama, sa motivima sa narodnih nošnji, lepe i rumene, u sebi pomešale tradiciju i novotarije, sa imenom Šumadijana. Tradicionalno i savremeno u industrijskom kompleksu Majnd parka.

„Imamo dosta ideja, od umetničke kolonije, preko različitih izložbi, do svega što pruža jedan kvalitet života i druženja i na to sam veoma ponosan i uživam u tom radu“, kaže vlasnik Majnd grupe Bratislav Milanović.

A, uživa i u priznanju „Najšumadinac“, koje mu je dodelila Ana Petrović. Kragujevčanka po rođenju, građanka sveta – po stvaralaštvu. Posle Drvengrada na Mećavniku, okrenuta oslikavanju svoje izvorne ljubavi – Šumadije.

(RTS)


Ostavite komentar