Subotica: Preduzete sve mere protiv đaka osumnjičenog da je pretio učenicima i nastavnicima

Učenik subotičke škole “Sečenji Ištvan” osumnjičen za pretnje drugim đacima i nastavnicima, po rečima roditelja, ne dolazi u školu. U Višem javnom tužilaštvu u Subotici kažu da su Višem sudu prosledili zahtev za pripremni postupak protiv njega. Juče posle podne ispred škole se okupio deo roditelja učenika, tražeći odgovore od Školske uprave.

Od škole “Sečenji Ištvan” danas nismo mogli da dobijemo zvaničnu informaciju kako teče nastavni proces ni koliko je đaka odsutno, jer nam nisu odgovorili na poslati mail. Prema onom što smo videli, đaci dolaze u školu. Juče je tridesetak okupljenih roditelja čekalo ispred škole na informacije od direktorke škole šta se dogodilo prošle nedelje u toj ustanovi i da li je bezbednost njihove dece ugrožena. Majka jednog od učenika ispričala da je njeno dete već tri godine povremeno uznemiravano od osumnjičenog osmaka:

“Od strane dece saznajemo da je on u ponedeljak isključen sa nastave, zato što je uznemiravao čas engleskog. Da li je nekog drugara udario pernicom po glavi. U četvrtak je drugarica iz razreda ispričala situaciju koja se desila gde je on pretio da će pobiti svu decu, a da se ta pretnja odnosi i na razrednog starešinu i na nastavnicu hemije. Možete da proverite sa ostalim roditeljima da je nastavnica hemije držala čas sa zaključanim vratima, od straha”, navodi majka učenika.

Iako su je roditelji đaka čekali ispred škole, direktorka im se nije obratila, a nije želela ni da govori za medije. U saopštenju dostavljenom medijima direktorka Kristina Antal Dinčić navodi da su povodom navodnih pretnji preduzete mere iz nadležnosti škole predviđene protokolom za takve slučajeve. To je potvrdila i Školska uprava u Somboru. Jedan od okupljenih roditelja koji nije doveo dete u školu objasnio je razloge za takvu odluku.

“Ne osećam da je moje dete bezbedno. Škola se ne oglašava povodom tog pitanja, ja ne znam da li će taj dečak opet ući unutra, neće, moje dete je manji razred, nebitno je. Ja ne znam koje će dete zakačiti. Ne bi smelo ni jedno dete da zakači. Dok god je ovakva situacija, ja ne planiram da pustim dete u školu. Ako treba, ispisaću ga, prebaciti dete u drugu školu. Jednostavno ne osećam da je ova škola bezbedna trenutno”, ističe otac đaka.

Na naš upit da li osumnjičeni učenik pohađa nastavu, iz škole nismo dobili odgovor. Nezvanično, maloletnik koji je osumnjičen za pretnje, trenutno ne dolazi u školu. U Višem javnom tužilaštvu u Subotici kažu da su Višem sudu u Subotici prosledili zahtev za pripremni postupak protiv osumnjičenog đaka.

(RTS)


Ostavite komentar