Subotica: Posao i druženje za osobe sa smetnjama u razvoju

Za 1. rođendan, članovi kluba – osobe sa smetnjama u razvoju koje imaju priliku da tu rade koliko žele – u radionici su pripremili slavljeničke sveće za one koji su doprineli njegovom otvaranju.

„Dobro mi je. Ovde pravim kafe, sokove, čajeve. Gosti su dobri i fini“, kaže Danijel, a Ivana navodi: „Odlično mi je, super je ovde. Naučila sam da pravim kapucino, dve vrste nesa.“

„Od pravljenja kafe, do posluženja gostiju i ostalo što treba da se radi ovde“, kaže Saša.

Nakon višegodišnjih napora da se stvori ambijent u kome će osobe sa smetnjama izraziti kreativnost i usavršiti radne sposobnosti, san članova subotičkog udruženja za autizam se ostvario:

„Mi ovde živom inkluziju 24 sata. Ovde dolaze građani Subotice, turisti i dolaze u jedinstveni prostor. Ovde imamo osam osoba sa različitim smetnjama u razvoju, imamo dva koordinatora koji su zajedno sa njima jer ne mogu sami. Oni u skladu sa svojim sposobnostima stvaraju i služe jedinstvene napitke od srca i sa ljubavlju koje naprave“, kaže Suzana Skenderović, predsednica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom iz Subotice.

Klub „Zvuci srca“ stekao je i svoje redovne posetioce.

„Ja dolazim u klub zato što se osećam prijatno i što mi je lepo. Družim se sa poznatim ljudima, prijateljima, upoznajem nove ljude“, kaže Lajčo Mamužić.

Otvaranje kluba u kome se osobe sa smetnjama radno angažuju podržali su svi nivoi vlasti.

„Svi zajedno smo uložili više od 7,5 miliona dinara da bi ovaj grad i naši sugrađani, osobe sa invaliditetom i svi mi imali ovako mesto pre svega, za njihovu afirmaciju, angažman i pravo na dostojanstven život“, smatra Srđan Samardžić, član Gradskog veća Subotice.

„Mi hoćemo materijalno, finansijski da podržimo njihove radne aktivnosti, mislimo da je važna radno-okupaciona terapija ovih lica“, kaže Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Preduzeća koja od od ovog kluba naruče šolje, majice, cegere i drugi reklamni materijal, podržaće želju osoba sa smetnjama u razvoju da budu korisni i ravnopravni članovi društva.

(RTS)


Ostavite komentar