Studenti iz Gornjeg Milanovca napravili aplikaciju za snalaženje na aerodromima

Kako se snaći na aerodromu, organizovati se kada kasne letovi i dobiti sve značajne informacije. To je ideja koju su Milan I Luka pretočili u prototip aplikacije.

„Kada smo otišli u Ameriku da dodatno se usavršavamo i razvijemo tu ideju shvatili smo da to ustvari nije ljudima toliki problem. Već da im je veći problem kada im je let otkazan ili pomeren. I onda smo krenuli da radimo u tom smeru“, navodi Luka Mijatović, student iz Gornjeg Milanovca.

Sve je počelo prošle godine kada su kao gimnazijalci pobedili na prvom start ap vikendu upravo u milanovačkom start ap inovacionom centru.

„Ideja je zaista bila odlična i oni su konkurisali na više mesta, ali ono po čemu su trenutno poznati i ono što je bilo najbolje od svega toga to je da su učestvovali u Bold programu i da su time osvojili putovanje u Ameriku gde su dalje mogli da rade na toj ideji i da je usavršavaju i da dobiju prave mentore za to“, navodi Ana Hadžić, iz Regionalnog inovacionog start ap centra Impuls, Gornji Milanovac.

Zahvaljujuči poslovnoj ideji Luka i Milan su stekli pravo da borave u Americi u okviru BOLD programa akademske razmene balkanskih omladinski lidera u organizaciji američke ambasade u Beogradu. U martu i aprilu su pohađali program na temu preduzetništva i ekonomskog razvoja i nastavili da razvijaju ideju o aplikaciji na aerodromu.

„Tamo smo imali priliku da od lidera iz ove industrije učimo neke i poučne da kažem lekcije, ali i tehnike kako dalje da nastavimo da razvijamo našu aplikaciju . Zato je došlo i do malih izmena u samom koceptu naše ideje. I imali smo priliku da ideju predstavimo u vodećim kompanijama pred liderima iz Start ap ekosistema“, ističe Milan Jevtović, student iz Gornjeg Milanovca.

Luka Mijatović kaže da su radili istraživanje tržišta i nisu našli nijednu aplikaciju sličnu svojoj. Objašnjava: “Ima sličnih, ali nijedna ne radi tu funkciju koju smo mi hteli. Tako da mislimo da je to prava prilika i mislimo da možemo dosta da postignemo sa njom.”

Milan i Luka, zajedno sa ostalim učesnicima BOLD programa, ove sedmice će predstaviti svoj napredak i ideje investitorima i stručnjacima iz oblasti preduzetništva na Demo danu u Beogradu. Planiraju da aplikaciju uskoro potpuno softerski razviju i da je prvo testiraju na beogradskom aerodromu.

(RTS)