Stigla mehanizacija

Jaroslav Đokić jedan je od retkih mladih ljudi koji je, umesto grada, izabrao da ostane na porodičnom imanju svojih predaka i nastavi da se bavi poljoprivredom. Teški uslovi života na selu nisu ga pokolebali. Pomogla mu je i država.

„To nikada nije tolika pomoć naišla kao sad. Takve mašine i da se dobiju bespovratna sredstva. Znači stvarno pola mašina kad ti država pokloni to je stvarno prava stvar. Traktor košta 19.200 eura. Sad trenutna cena mi je 50 posto država, 50 posto mi. Kosačica 3.400 eura, ona je na 65 posto povraćaj. Solarni paneli 1.600, 1.700 eura. Znači, skupa 23.600“, objašnjava Jaroslav Đokić iz sela Radaljica.

Posle smrti roditelja Jaroslav živi sam. Uzgaja 20 krava, 12 teladi i 2 konja. Obrađuje oko 30 hektara zemlje. Solarni paneli pokrenuće muzilice u kolibi na pašnjaku gde još nema električne energije pa će proizvodnja mleka biti mnogo lakša i brža.

„Gladni nismo, žedni nismo, para ima za provod i za sve. Mašine ćemo otplatiti i sve. Nikaki nije problem. Jedino što devojke neće u selo pa neće, ali naći ćemo ih“, kaže Jaroslav Đokić.

U selu Radaljica ima još desetak domaćinstava, mahom staračkih.

(RTS)