Stare i retke knjige pred Kikinđanima

Najstarije delo koje poseduje Istorijski arhiv u Kikindi je zaštićeno i Zakonom o retkoj knjizi. Reč je o knjizi iz 1811. koju je napisao Pavle Kenđerac, a bavi se prirodom u Srba. Knjiga je vredna jer od nje potiče istorija prirodnih nauka na našem prostoru.

„Zove se „Prirodopis“ ili na slavenosrpskom „Jestoslovije“. To je prvo delo uopšte iz biologije, iz prirodnih nauka u srpskom narodu i mi čuvamo original, a reprint smo uradili pre nekih desetak godina. Sa modernom adaptacijom, modernim prevodom na srpski jezik. Možemo se podičiti i delima iz prve polovine 19. i druge polovine 19. veka koje su na latinskom, nemačkom, mađarskom, slavenosrpskom i engleskom jeziku“, navodi Srđan Sivčev, direktor Istorijskog arhiva Kikinda.

Posetioci će moći pažljivo da prelistaju i ratni album od 1914. do 1918. godine, koji prati epopeju srpske vojske u borbama u Srbiji i na Solunskom frontu, u slici i reči.

„Moja uloga je bila da knjige koje su od izuzetnog značaja, da pretvorim u inetersantne ljudima, da pretvorim u par reči i par zanimljivih stranica“, kaže Nikola Radosavčev iz Istorijskog arhiva Kikinde.

„Izložba ovih retkih knjiga samo govori koliko je Istorijski arhiv jako bitna institucija za grad. Mi zaista kao zajednica treba da radimo na približavanju arhivske ponude, arhivske biblioteke našim sugrađanima“, navodi Valentina Mickovska iz Gradskog veća u Kikindi.

U okviru arhiva u Kikindi smešteno je 2100 metara arhivske građe na više od 2500 polica, raspoređeno u 389 fondova koji obuhvataju period od 1747. do danas.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike