Stanovi za Rome u Bujanovcu

Dve i po decenije žive u improvizovanom smeštaju, nekadašnjim kancelarijama kasarne blizu srednje škole „Sezai Suroi“. „Kamp Salvatore“, kako ga u Bujanovcu zovu, dom je za 19 porodica.

„Teško, za život ovde je teško. Nemamo ni higijenu, stalno smo unutra, ali džabe, nemaš uslove za život. U jednu sobu, svi smo ovde zajedno, deca i odrasli…“, navodi Remzija Salihi, iz Gnjilana.

Formirane su i nove porodice, proširene postojeće. Sabile Murina ima sina, kćerku, unuke. Kaže: „Ona ima petoro dece, svoju porodicu, da li ja mogu da sedim sa zeta u stan ili u kuću. A imam i sina 20 godine, ovo je stvarno katastrofa, tolike godine smo sedeli, nigde nismo otišli, u Gnjilane nemamo kuću.“

Nedaleko od sadašnjeg smeštaja grade se stanovi za 12 porodica. Za Rome koji nisu dobili smeštaj, opština traži rešenje.

„Čim završimo izgradnju stanova, uskoro biće objavljen i javni poziv za zainteresovane da kupe kuće. Komisija je već uradila preliminarnu rang listu za porodice koje treba da se smeste u te stanove. Posle toga biće javni poziv za ove ostale za kuće“ ističe Sali Salihu, šef kabineta predsednika opštine Bujanovac.

Pored gradilišta je i zgrada za socijalno stanovanje izgrađena pre 10 godina, u kojoj žive raseljeni i socijalno ugroženi.

Na pitanje kakvi su uslovi tu gde živi, Ahmed Kurteši, iz Gnjilana odgovara: “Dobro je, nije loše. Bolje ne može da bude. Sa majkom ovde živim.“

„Sama sam ove, uslovi su super. Nemamo reči šta da kažemo, to kad smo dobili super je, da ne plaćamo kirije jer nemamo odakle“ dodaje Slađana Zlatanović, iz Bujanovca.

Obe zgrade su deo projekta koji finansiraju međunarodni donatori. U lokalnoj samoupravi kažu da bi novi stanovi trebalo da budu useljeni na proleće.

(RTS)