Staklenik za mirisno bilje u specijalnoj školi u Vranju

Prostor namenjen učenicima za aromaterapiju. U mirisnom vrtu, kako su nazvali staklenik kraj školske zgrade, biće posađeno bilje, na specifičan način.

„Kamena vuna u obliku ploče, na police se stavlja, i u toj kamenoj vuni se zasadi bilje i bilje raste iz kamene vune. Nije potrebna zemlja, normalno, tu ide malo i prehrana“, objašnjava Nebojša Cvetković, direktor Specijalne škole „Vule Antić“ u Vranju.

„Imamo decu sa autizmom, i decu sa drugim smetnjama u razvoju, i decu sa oštećenom inteligencijom, mislim da će ovaj senzorni vrt odnosno mirisna bašta biti od velike koristi zato što će služiti deci za opuštanje“, navodi Miljana Jovanovska, defektološkinja u Specijalnoj školi „Vule Antić“ u Vranju.

Školu za osnovno i srednje obrazovanje „Vule Antić“ pohađa 76 učenika, dok kućnu nastavu ima 12-oro dece. Kako bi im pomogli u psihomotornom razvoju kolektiv škole i udruženje mladih napravili su ovaj staklenik, i obližnji motorni poligon.

Milan Zafirović, član udruženja „Će si bidne“ iz Vranja ističe: „Mi kao udruženje bismo voleli da imamo saradnju sa lokalnom samoupravom, lokalnim firmama, takođe da pozovemo svakog pojedinca koji je voljan da se priključi, ako ima ideje.“

„Napravili smo celokupnu gromobransku mrežu oko cele škole, taj ceo prsten, i sredili to. Sa druge strane, krov nije obnavljan otkako je otvorena škola i jedan deo je potpuno rekonstruisan“, rekao je Nenad Đorđević, većnik grada Vranja zadužen za sport i omladinu.

U jednom odeljenju prvog razreda je 6-oro učenika, u zavisnosti od potreba deteta, nastavi prisustvuje i pratilac ili roditelj. Uprava škole ima u planu i izgradnju igraonice.

(RTS)