Šta Topličanima znači „Auto-put mira“

Od „Auto-puta mira“ velika su očekivanja. Jedno od njih je ekonomski oporavak osiromašenih topličkih opština.

Novim auto-putem od Niša do Merdara će se umesto dva sata, kao do sada, putovati oko 45 minuta – od Niša do Prokuplja dvadeset. Prvi deo, od auto-puta E75 do Merošine, otvoren je letos. Dok se put gradio, u toj maloj opštini otvoreno je, ili se gradi, 6 fabrika. Privrednici kažu, glavni razlog je auto-put.

„Olakšan je dolazak kamiona na utovar ili kamiona na istovar koji nam dovoze repromaterijal ili odvoze gotove proizvode. Naša firma direktno zavisi od pristupačnosti autoputa zbog izvoza“, navodi Vladimir Ivanović, direktor „Mikoterma“ iz Merošine.

„Značaj je ozbiljan, jer nas povezuje i sa aerodromom u Nišu, za poslovan svet taj aerodrom je od velikog značaja, mi ga koristimo, postoje destinacije koje su vezane za tržišta na kojima najviše izvozimo, to je nemačko tržište i to nam je od bitnog značaja, vreme dolaska do aerodoma Niš i do aerodroma Surčin je velika razlika i to jako ozbiljna prednost koju imamo ovde“, navodi Miodrag Stanković iz fabrike Metalurg iz Prokuplja.

Pored aerodroma, ekonomisti ističu i povezivanje ove saobraćajnice sa lukom Drač na Jadranskom moru i saobraćajnom rutom na kojoj su Sarajevo, Podgorica i Valona.

„Brži protok robe u ekonomskom smislu zaista mnogo znači i postoje preduslovi za privlačenje domaćih i stranih investitora. Jedan od bitnih faktora kod odlučivanja o lokaciji grin fild investicije, jeste blizina saobraćajnice i blizina tržišta“, navodi profesor dr Boban Stojanović sa Ekonomskog fakulteta u Nišu.

Pored industrije veliku korist od ove saobraćajnice, imaće građani. Naime, bučan i prometan saobraćaj sa velikim brojem automobila, kamiona i autobusa koji prolazi direktno kroz Merošinu i Prokuplje biće izmešten van grada.

Glavna saobraćajnica u Prokuplju svakog dana izgleda ovako, pijačnim danima je i više gužve. Zato su i u ovom frizerskom salonu i u ostalim radnjama vrata uvek zatvorena.

„Zatvorena su zato što je velika buka , prolaze kamioni non stop, automobilI tek“, kaže Maja Radomirović, frizerka.

„Po završetku autoputa ćemo imati velike mogućnosti u smislu boljeg i bržeg dolaska i turističkih posetilaca, ali i poslovnih posetilaca”; navodi Zvonko Stojiljković , ugostitelj iz Prokuplja.

Auto-put mira od Niša do Merdara imaće 85 mostova i 18 kilometara tunela. O ovom auto-putu često se kao o mostu mira i pomirenja na Zapadnom Balkanu.

(RTS)


Ostavite komentar