Šta nam zadužbinari ostavljaju u amanet?

Sa prostorom od 5.500 metara kvadratnih i 19 naučno-istraživačkih centara na jednom mestu, Palata nauke biće jedna od najvećih u regionu. Zadužbinar, Miodrag Kostić, želi mladim naučnicima da pruži priliku da istražuju i grade karijeru u zemlji.

 

„Moj otac želi da svom društvu vrati nešto u šta možda i najviše veruje, a to je znanje. Mene i moje sestre je uvek učio da jedino znanje niko nikada ne može da nam uzme, a svojim radom i posvećenosti nas je uvek motivisao da se i sami dalje nadograđujemo“, kaže član UO MK grupe Aleksandar Kostić.

„Ovaj poklon Miodraga Kostića srpskom društvu vredan 25 miliona evra pojedinačno je verovatno najvažnija donacija za filantropiju u Republici Srbiji i na ovakav način tradicija zadužbinarstva se ponovo vraća na scenu u Srbiji“, navodi Jovan Purar iz MK grupe.

Mnogi poznati sportisti danas su, takođe, među najvećim dobrotvorima. Jedan od njih je i proslavljeni košarkaš Vlade Divac. Fondacija „Ana i Vlade Divac“ uručila je ugovore za osam razvojnih projekata mladih u Sremskoj Mitrovici.

„Moram da kažem da je fondacija tokom svog postojanja u Srbiji omladinske fondove sprovodila na teritoriji 17 jedinica lokalnih samouprava gde je realizovano više od pola miliona dolara“, objašnjava projektni menadžer Fondacije „Ana i Vlade Divac“ Željko Mitkovski.

Fondacija Ana i Vlade Divac sagradila je domove za više od tri hiljade ljudi. Izgradila je 30 izbegličkih centara i rekonstruisala i opremila 26 zdravstvenih ustanova. Među velikim pokroviteljima umetnosti je Madlena Cepter, osnivač, graditelj i jedini donator Madlenijanuma u Zemunu. Opera i teatar Madlenijanum je prva privatna operska scena u Evropi posle Drugog svetskog rata. Političari zadužbinari u Srbiji uglavnom grade crkve. Kao i ktitor crkve Svetog Dimitrija u Kragujevcu Novica Jevtić, koji je ostavio bogomolju gde dolazi više od četiri i po hiljade vernika.

„Sam ktitor, to mu je bila namera da nam ostavi mesto gde ćemo se moliti Bogu, a ja bih to mesto uporedio sa onim izvorom vode žive koja ne presušuje i koja nam daje život večni“, kaže protonamesnik i starešina hrama Svetog Dimitrija Aleksandar Senić.

Crkvu u rodnom selu Kovači kod Jošaničke Banje sagradio je i veliki zadužbinar, Kanađanin srpskog porekla Milomir Glavčić. Pored toga što je pomogao svom narodu u kraju iz kojeg je potekao Kraljevu je poklonio tri miliona evra za razne projekte. Mnogi su ulagali ili ostavljali deo imovine i materijalna dobra društvu, ali nisu postali zadužbinari. Zadužbinarstvo je uređeno zakonom. Zadužbina je neprofitna nevladina organizacija čiji osnivač mora da obezbedi najmanje 30.000 evra u dinarskoj protivrednosti za njenu registraciju.

 

(RTS)


Ostavite komentar