Šta nam pokazuje medicinska geografija

U poslednje dve decenije aerozagađenje je povećano za dvadeset procenata, pokazala su istraživanja kojima se bavio i Aleksandar Valjarević profesor Geografskog fakulteta u Beogradu.

“Deset najzagađenijih gradova na Balkanu su Izmir, Urdu u Turskoj, zatim Bitolj, Skoplje, nažalost Beograd i Smederevo, Zenica i možemo reći još jedan grad, koji se ovako ističe često po zagađenju je i Tuzla. Tako da se zagađenje povećalo. Svakako da zagađenje utiče na pojavu respiratornih oboljenja. Za petnaest procenata su respiratorna oboljenja u poslednjih deset godina”, kaže dr Aleksandar Valjarević, profesor Geografskog fakulteta u Beogradu.

“Značajan procenat obolelih predstavljaju i maligniteti disajnih organa, što u svakom slučaju rezultira zagađenje, utiče kao jedan od najbitnijih faktora. Pored pušenja i nekih drugi, ali aerozagađenje je jedan od najbitnijih faktora u pojavi tih malignih oboljenja”, navodi dr Ilija Vukadinović, direktor Doma zdravlja u Kosjeriću.

Medicinska geografija se bavi i izradom karata, koje otkrivaju zastupljenost različitih oboljenja po regijama.

“Postoje već analize o tome da kardiovaskularna oboljenja su pretežno jača u Vojvodini, nego u južnoj Srbiji, u centralnoj Srbiji. Isto tako imamo karte za veoma velike razlike što se tiče malignih oboljenja, infektivnih oboljenja. I to sve lekari, zajedno sa geografima, treba da analiziraju, ne samo na nivou države, nego i na nivou manjih regija, pošto manje regionalne celine imaju specifične karakteristike”, smatra dr Imre Nađ, redovni profesor na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

“Jednostavno ne možemo da zaustavimo klimatske promene i efekte klimatskih promena. Klimatski sistem je dosta kompleksan, on se konstantno menja. Postoji naravno široka priča o tome, ali ono što mi možemo da uradimo, dakle, na nekom našem lokalnom nivou, jeste da nekako definišemo i pokušamo da implementiramo neke osnovne mere adaptacije i mitigacije, kako bi smo iznašli najbolje odgovore i predupredili negativna zdravstvena stanja kod različitih populacionih grupa”, navodi dr Tin Lukić, vanredni profesor na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Istraživanja su pokazala da su visoravni iznad petsto i planine iznad hiljadu metara oaze za beg od aerozagađenja. A češći boravak na čistom vazduhu jača imunitet i zdravlje, saglasni su i lekari i geografi.

(RTS)


Ostavite komentar