Šta krije Podzemni grad Karađorđevića i zašto predstavlja arhitektonsko čudo

Vojno zdanje zidano u tajnosti između dva svetska rata danas je muzej koji ima 75 prostorija i na stotine metara hodnika. Njegovu autentičnost ne čini samo mesto gradnje, već i posebeni klimatski uslovi.

„Temperatura varira negde od 12 do 16 stepeni u toku čitave godine, vlažnost vazduha je takođe jedan problem koji smo morali rešavati i punih pet godina smo se mi borili da ti uslovi budu prilagođeni i da nameštaj i muzejski eksponati koji su ovde unešeni da budu uređeni tako da uslovi odgovaru njima i oni uslovima”, kaže Zoran Tošić, kustos.

Unutar Podzemnog grada nalazi se više od sedam stotina predmeta.

Zbog visokog nivoa vlage održavanje eksponata predstavlja delikatan posao.

„Oni se povremeno iznose, lufitraju se, peru. To je više jedna scenografija nego jedna klasična muzejska postavka, jer su posetioci u prilici da dodirnu, da osete, da omiršu, da čuju ove eksponate i da se udube u perod o kojem govore, da uđu u u priču kralja Petra i njegovih pratilaca“ dodaje Tošić.

Na uređenju ovog zdanja radilo je na desetine stručnjaka. Za posetioce je dostupno dve trećine objekta.

„Jako je bilo kompleksno i puno je sredstava uloženo da bi dobili ovo sve što čini sada turiste zadovoljnim i naravno veliki trud nastoji i dalje da se održi sam Podzemni grad kao takav, jer zahteva konstantno održavanje”, izjavila je Marina Gligorević, direktorka TO Opštine Mali Zvornik.

„Postoje delovi Podzemnog grada Karađorđevića koji su još uvek u izvornom obliku, pećinskom obliku kako je i bilo. U budućnosti se planira da se na osnovu projekta radi i postavka u tim objektima”, rekao je Srđan Jovanović, vodič u Podzemnom gradu.

Pojedini lagumi Podzemnog grada još uvek se istražuju, a deo se i dalje čuva od očiju javnosti.

(RTS)