SOS kuća u Kraljevu otvorila vrata i za nezbrinute trudnice i majke sa bebama

Ima 37 godina i dolazi iz porodice kojoj je odluka da rodi vanbračno dete, neprihvatljiva.

„Da im ne obrukam porodicu, tako oni to gledaju, ja to ne gledam tako, zato me nisu prihvatili. Toliko mi je teško zbog toga. Mnogo mi je teško zbog njih“, kaže korisnica Centra za majke i bebe SOS sela Kraljevo.

Osim smeštaja najviše od svega trebala joj, kaže, ljubav i podrška, trebala joj je pomoć da bezbedno iznese rizičnu trudnoću. U ovoj Kući za majke i bebe svi njeni strahovi su nestali.

„Imam podršku njihovu, imam pomoć, znači sve imam poštovanje, baš su fini prema meni, kao da su mi porodica”, naglašava korisnica Centra za majke i bebe SOS sela Kraljevo.

O njoj brine Marija, koja je pre nje, 7 godina u Dečijem selu bila SOS teta deci bez roditeljskog staranja. Generacije njih je, kaže, izvela na put, sada je tu za najranjivije.

„Sada sam promenila ulogu i pomažem mamama kojima je potrebna naša pomoć i njihovim bebama“, objašnjava Marija Jovanović, negovateljica Centra za majke i bebe SOS sela u Kraljevu.

Centar za majke i bebe u Kraljevu nije samo dom u kojima novorođena deca i nezbrinute trudnice i majke imaju gde da jedu i spavaju. Ovo je mesto gde uz podršku stručnog tima uče i dobijaju nadu.

„I sticanje veštine koje bi mogle da im pomognu prilikom kasnijeg zapošljavanja, odnosno kako bi se što lakše osamostalile i pružile svom detetu ili deci što adekvatnije uslove za odrastanje“, ističe Biljana Zorić Binić, Centar za majku i dete SOS sela Kraljevo.

Kuća Centra za majke i bebe u Kraljevu ima sedam soba potpuno opremljenih stvarima potrebnim za život majki, beba i dece, jer su često u nevolji i trudnice koje su se već ostvarile kao majke.

„Mogu da budu smeštena i njihova deca koju već imaju, što smatramo da je vrlo značajno jer smo organizovali i edukativni deo za decu koja su starijeg uzrasta i koja bi došla ovde, naravno i koja bi imala mogućnost da unaprede svoje znanje”, dodaje Borka Lukić, koordinator Centra za majku i dete SOS sela Kraljevo.

Konačni zadatak Centra za podršku majki i beba SOS sela u Kraljevu je, tamo gde je moguće, povezati štićenike sa biološkom porodicom, da kada izađu iz ove kuće mogu da im budu podrška i oslonac u daljem životu majki i beba.

 

 

 

(RTS)