Sombor: Nagrade za rad sa decom

Narodnu gradsku normalnu školu osnovao je u Somboru Avram Mrazović 1778. godine. Po uzoru na ovu obrazovnu ustanovu ubuduće su formirane i organizovane škole u još 74 mesta u okolini. Sombor je zbog toga postao grad prosvete, a ime Avrama Mrazovića znamenito u istoriji školstva.

„Ono po čemu je škola kao škola posebna to je da smo jedina škola u Srbiji koja nosi to ime, a onda smo takođe u čast Avrama Mrazovića, i uzimajući u obzir činjenicu da Sombor kao grad obrazovanja i kulture to ne sme da dozvoli da padne u zaborav, da pre desetak godina je ustanovljena nagrada Avram Mrazović koja se dodeljuje najboljim radnicima u obrazovnim ustanovama i škola Avram Mrazović je imala prvog dobitnika te nagrade“, navodi Maja Sekulić , direktorica OŠ „Avram Mrazović“ u Somboru.

Ove godine je nagradu koja nosi ime velikog prosvetitelja u Somboru troje prosvetnih radnika iz Predškolske ustanove, osnovne i srednje škole. Među nagrađenima je Rade Raonić. Profesor je u Srednjoj tehničkoj školi 38 godina, autor brojnih udžbenika iz predmeta Mehanika, što ga je i kandidovalo za nagradu.

„Naravno da mi znači, a i to je na neki način ugled moje škole, uglavnom zadovoljni svi i srećni“, kaže Rade Raonić, dobitnik nagrade Avram Mrazović.

„Ovo priznanje doživljavam kao krunisanje svog vaspitno obrazovnog rada, i jako mi je drago što smo mi iz predškolske ustanove vidljivi u vaspitanju i obrazovanju jer mi ustvari predstavljamo temelje celokupnog školovanja i celokupnog obrazovanja“, kaže Mirjana Lončar, dobitnica nagrade “Avram Mrazović”.

„Izuzetna je čast poneti ovako laskavo priznanje, velikog utemeljitelja, prosvetiteljstva u Srba, Avrama Mrazovića. Moje ime jeste na tom priznanju, ali je to i zasluga svih ljudi u kolektivu i svih mojih kolega iz osnovne škole Ivo Lola Ribar“, kaže Tanja Ogrizović, dobitnica nagrade “Avram Mrazović”.

Na svečanosti povodom dodele nagrade “Avram Mrazović” najavljena su dalja ulaganja u poboljšanje uslova za obrazovanje i vaspitanje dece.

(RTS)


Ostavite komentar