Smederevo: Kako deca neprimećena izlaze iz vrtića

Dvogodišnje dete, napustilo je objekat u centru grada, a predškolac objekat u mesnoj zajednici Carina. Na sreću, nije bilo većih posledica i deca su bezbedno vraćena u vrtiće. Ovi incidenti su uznemirili roditelje i javnost:

„Moje mišljenje je da je to propust i vaspitača i ljudi koji su u upravi vrtića. Koliko sam razumela, oni su preduzeli neke mere, ali mislim da bi trebalo zajednički da utičemo na to da se to malo poboljša kako se to u budućnosti ne bi više dešavalo.“

„Malo moraju da imaju obzira, ipak su to deca, ali do sada je sve bilo u redu, meni su obe unuke išle ovde, ja nemam ništa loše da kažem po tom pitanju.“

„Dete je pobeglo iz grupice kod vaspitačice mog sina, pritom je to jedna odlična vaspitačica sa godinama iskustva radnog, njoj se desilo, ali je moglo da se desi bilo kome i sve se to dešava što radi jedna vaspitačica sa po dvadesetoro dece, dvadesetpetoro dece“, ističu anketirani.

Dvogodišnje dete je bez nadzora odraslih napustilo objekat vrtića i hodalo nekih 250 metara do takozvane „Žute kuće“, gde ga je primetio jedan bračan par koji je i pozvao policiju.

Policija je mališana odvela u objekat gde su ga čekali roditelji, a o svemu je obavešteno Osnovno javno tužilaštvo, kao i Centar za socijalni rad, kažu u policijiskoj upravi Smederevo. Potvrda je stigla i iz predškolske ustanove, koja je u saopštenju navela da su deca iskoristila trenutak kada je najveća gužva u vreme otpusta, i da su uspela da napuste objekte, a da to niko nije primetio. Iako se svi objekti zaključavaju i imaju „kontrolu pristupa“ na ulaznim vratima, roditelji smatraju da bi bezbednost trebala da se unapredi još više:

„Moj predlog bi bio da se postavi neki čuvar kao što postoji u školama.“

„Najdelotvornije bi bilo da se poveća broj vaspitača, to je osnovno, onda dalje da se poradi na toj bezbednosti“, predlažu roditelji.

Direktorka vrtića nije želela pred kamere, ali nam je u telefonskom razgovoru potvrdila da su preduzete zakonom predviđene mere zbog načinjenih propusta, kao i mere u cilju pojačane bezbednosti dece. Vaspitačica dvogodišnjeg deteta je suspendovana, a u narednim danima, zakazani su roditeljski sastanci.

(RTS)


Ostavite komentar