Simboli Nemanjića na radovima učenika Škole primenjenih umetnosti u Šapcu

Prilikom izrade odevnih i ukrasnih predmeta u srednjem veku, važan je bio svaki postupak – od zatezanja tkanine na ram do izbora detalja i tehnike veza.

“Trenutno radim pokrivač za putir, tehnika je vez na procep, gajtan i biserni vez, pokrivač se koristi za prekrivanje svetih darova od nečistoća”, kaže učenica Mia Petrović.
Ciklus “Naša izvorišta” posvećen je zlatnom dobu u istoriji našeg freskoslikarstva.

“Radila sam ikonu Isusa Hrista u vizantijskom stilu, najviše sam uživala dok sam radila lik Isusa Hrista, a najviše sam se posvetila detaljima na knjizi i na draperijama”, navodi Teodora Rosić, učenica.

Važan deo svakog učeničkog rada, predstavljaju simboli hrabrosti, mudrosti, vere i pravde.

“Moramo reći da smo obuhvatili to kulturno nasleđe sa više aspekata, dakle, kolege koje predaju stručne predmete, posvetile su svoje radove manastiru Mileševa, recitatorsko-dramska sekcija takođe posvećena manastiru koji je i te kako ostavio traga, kako na našu kulturu, istoriju, tako i na nasleđe i trudimo se da idemo tim stopama”, navodi Dragana Đermanović Milović, profesorka srpskog jezika i književnosti.

“Freske manastira Mileševa spadaju u najviše domete freskoslikarstva 13. veka. Na ovaj način Škola primenjenih umetnosti pokazuje da se kroz savremeni pedagoški pristup može i te kako negovati zlatna nit tradicije bez koje ne možemo, jer je ona osnova svake potke”, kaže Nevenka Đokić, direktorka Škole primenjenih umetnosti.

Kopije fresaka, ikone, ornamentalni i crkveni vez biće deo zajedničke izložbe svih obrazovnih profila Škole primenjenih umetnosti koja će biti otvorena do kraja februara.

(RTS)


Ostavite komentar