Šabačke mažoretkinje, prvakinje države, spremne za evropsko prvenstvo

Vredno i sa osmehom vežbaju prvakinje države, „Šabačke možoretkinje“, koje su za samo pet godina postojanja društva, sa takmičenja i karnevala u rodni grad donele petnaest medalja. Jednako, kažu, uživaju u savladavanju veštine rukovanja štapom, druženju, novim prijateljstvima, kostimima i koreografijama.

„Zahvaljujući učiteljici i našem treneru ja sam se upisala u mažoretkinje i to je jedan prelep sport. Često putujemo i na putovanjima je prelepo. Svi budu uzbuđeni, svi se oduševe kako izgledamo i uvek nam aplaudiraju“, kaže jedanaestogodišnja Nađa Lukić.

Šabačke devojčice na putovanjima uvek ostavljaju poseban utisak. Tokom festivala u Veneciji privukle su pažnju svetskih medija, pa su se našle i na naslovnim stranama.

„Mi imamo te naše kostime princeza, usput i Zimske bajke, odakle sam ja uzela taj beli kostim i tamo sam jednostavno došla, pojavila se, i očigledno da se to ljudima jako svidelo. S obzirom na to da smo i nastupale tamo, sigurno smo privukle pažnju“, navodi trinaestogodišnja Mila Mitrović.

Mažoret sport u Srbiji nije mnogo rasprostranjen, ali šabačke devočice sve su brojnije.

„Pre dve godine smo bile na državnom prvenstvu u Beloj Crkvi, tu smo osvojile treće mesto, a evo, ove godine smo prve u državi. Eto, koliko smo napredovale, bile smo na Grad priju u Pančevu, prošlog vikenda. Dosta manifestacija smo zapravo posetile, Open dens Sremska Mitrovica…“, ističe Marija Gligorić, trener „Šabačkih mažoretkinja“.

„Šabačke mažoretkinje“ malo su društvo, ali je zato entuzijam veliki. Da zasijaju na sceni, pomažu im roditelji i pedagozi.

„Nažalost, klub se finansira sam. Imamo pomoć od Turističke orgnizacije grada u smislu da nam obezbede prevoz za neka takmičenja, ali uglavnom i roditelji učestvuju u kostimima. Zašto šijemo sami? Pa, eto da bi to bilo dosta jeftinije i s obzirom na to da nemamo sredstava, da isfinansiramo sve. Još uvek devojke nemaju čak ni istu obuću, ali se bar trudimo da kostimi budu isti“, navodi Ljubica Pavlović, predsednica KUD-a „Šabačke mažoretkinje“.

Mlade mažoretkinje bave se i humanitarnim radom. Vredno treniraju i jedva čekaju evropsko prvenstvo i predstojeće leto, koje će provesti na nastupima i putovanjima.

(RTS)