Radan planina „prigrlila“ Toplicu i Jablanicu

Pre nekoliko meseci posle nekoliko decenija prošao je prvi autobus preko Radana. Prva deonica puta koja je povezala Sijarinsku, Prolom, Kurušumlijsku i Lukovsku banju je završena. Članovi kluba 4×4 Justinijana prima prvi su se vozili novom deonicom.

„Morali smo da od Leskovca do Prolom banje putujemo dva i po sata, to je sada sat ili sat i 15 minuta. Sa ovom putnom infrastukturom imaćemo mnogo veći protok turista, a sa razvojem turizma imaćemo i razvoj privrede, poljoprivrede, saobraćaja i sve ono što prati razvoj jednog kraja“, navodi Goran Jović, direktor Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

Posle niza decenija na obroncima Radana se radi i gradi. Njegova banjska lečilišta sa lekovitim prirodnim mineralnim izvorima sa Topličke strane već su prepoznatljiv srpski turistički brend. Sada je konačno došlo vreme da to postane i Sijarinska banja. Ulaganja su već počela.

„Uradiće se potpuna rekonstrukcija hotela, potpuna rekonstrukcija sindikalnog odmarališta, izgradiće se bazen oko gejzira“ kaže Mijaijlo Milić, direktor TO Medveđa.

Čovek koji je izgradio Aja Sofiju jedan od najznačajnijih vizantisjkih imperatora Justinijan Prvi, izgradio je svoju prestonicu na Radanu. Dok se o palatama i vojnim logorima različitih rimskih careva u Srbiji mnogo više govorilo ali i ulagalo radi promocije, Caričin grad je nekako bio skrajnut. Ali i to se menja. Izgradnja velikog vizitorskog centra je počela i ovo veliko srpsko kulturno blago konačno će biti vrednovano na pravi način.

„Grad koji je imao 11 hramova hrišćanskih, grad koji je imao kanalizaciju, vodovod, Akropolj koji vezujemo za Atinu. Nedaleko od samog grada mi imamo Akropolj što je jedna od odlika helenskih gradova”, ističe Vladimir Petković, istoričar, Narodni muzej Leskovac.

„Ovaj objekat kao što vidite biće polukružnog tipa. Kada se pogleda kao da izranja iz ovog terena. Sam pokrivač će biti od prirodnih materijala”, navodi Goran Lazarević, pomoćnik predsednika Opštine Lebane.

Radan više nije skrivena lepota juga Srbije. On je konačno spojio Nemanjinu Jablanicu i Toplicu.

(RTS)


Ostavite komentar