Računica domaćica: Šta se više isplati – praviti ili kupiti ajvar?

Na kilogram, džak ili kutiju, zavisno od sorte i veličine cena paprike na jagodinskoj zelenoj pijaci je od 120 do 170 dinara za kilogram. Ima je dosta, a mnogi koji vole da zimnicu stave na vreme su prve ture ajvara već napravili.

„Trideset kilograma paprike to je naša merka svake godine, trinaest i po tegli izašlo. Da se kupi gotov nije to taj kvalitet, ne može da bude, i drugo mnogo je jeftinije ovako, i znamo šta jedemo.“

To da znaju šta jedu i da u domaćem ajvaru nema aditiva i konzervanasa mnogi ističu kao prednost u odnosu na onaj kupljen u radnji:

„Kupovni ne, bez domaćeg ništa.“

„Pa domaće je ipak domaće, ko voli pravi ajvar onda mora da kupi papriku i sam da napravi.“

Za teglu ajvara od čiste paprike potrebno je, kažu oni koji prave ajvar za prodaju, oko dva i po kilograma paprike koju treba platiti od 300 do 400 dinara. Ako pak volite kombinaciju paprike i plavog ili crvenog paradajza to će gotov proizvod pojeftiniti jer se dobija veća količina.

Od paprike na njivi do ajvara u tegli dug je put, i malo koja domaćica će praveći računicu da li se isplati praviti ili kupiti ajvar na papir staviti i trud koji se uloži, a za desetak kilograma paprika i četiri do pet tegli ajvara koliko ispadne kada se dobro ukuva potrebno je više od pet sati rada.

Treba paprika da se peče, ljušti, samelje, prži…

Za one koji nisu vični, nemaju uslova ili vremena da sami spremaju srpski kavijar kako mnogi zovu ajvar, tu su i megamarketi koji nude veliki izbor ajvara različitih proizvođača, ali i cena. Tegla od pola kilograma košta od 200 do hiljadu dinara. Na pijaci tek na ponekoj tezgi ovogodišnji ajvar, prodavci kažu više se prodaje zimi.

Cena od 800 do 1000 dinara…

Proizvođači iz pomoravskih sela kažu da je paprika ove godine dobro rodila i da joj topao septembar ide na ruku. Cena ipak do kraja sezone, kako najavljuju, neće biti niža.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike