Proizvodnja četaka u Laćarku kod Sremske Mitrovice

U više redova, pod različitim uglovima u stolarskom delu radionice, Pavle na parenoj bukvi ručno buši rupe za svaku četku. Pravi ih od različitih materijala, a najtraženije su od prirodnih dlaka.

„Kad izbušimo, presečemo je ovde, izvadimo taj gornji deo, i onda ide na oblačenje, da li ćemo ručno, ili mašinski. Ove četke se najviše koriste u mlinskoj industriji. Radi se od konjskog repa, nijedna četka ne može u mlinskoj industriji da očisti finu prašinu, kao konjski rep”, objašnjava Pavle Bojko.

Četke od konjske dlake su i najtraženije bez obzira na to da li su, kako kaže, ručne, podne ili pajalice.

Pre 17 godina Pavle je napravio prve četke. U početku je proizvodio samo one koje se koriste u domaćinstvu, a sada ih uglavnom izrađuje za industrijske pogone.

„Dosta se promenilo. Kako su se Kinezi pojavili, slabo radimo te četke za domaćinstvo. Ribaće, pajalice, za flaše. Ne uklapamo se u cenu. Više smo prešli na te industrijske. Kako tržište zahteva, tako se prilagođavamo”, navodi Pavle.

Materijal za četke koje nastaju po ideji kupca, crtežu ili uzorku, u Srem stiže i sa drugih kontinenata.

„Imamo specifičan materijal koji se zove tampiko fiber ili fibris – to su vlakna od kaktusa. Nijedan drugi materijal ne može da podnese visoke temperature i trenje, ovo je jedini materijal koji to može. Takođe, radimo od konjske i svinjske dlake. Ovaj fibris nabavljamo iz Meksika. Dok konjski rep uvozimo sa Istoka, iz Kine ili Japana, a nekad u specifičnim situacijama i sami prerađujemo”, ističe Mario Bojko.

Četke različitih namena i veličina koje se na tržištu teško nalaze, repariraju i izrađuju i za kupce iz susednih zemalja. Neke otac i sin ručno prave po nedelju dana.

(RTS)


Ostavite komentar