Proizvođači voća i povrća u Žitorađi zadovoljni cenama

Na pojedinim parcelama u ataru sela Samarinovca, strukovi bostana još uvek su pod najlonom, koji je služio kao zaštita tokom hladnih dana i noći. Milan ga je skonio pre 2 dana i sada, kada je konačno ogrejalo sunce, računa da će početi i brži rast i napredovanje biljaka, koje bi za 30-ak dana trebalo da donesu i prve plodove.

“Pre 2 dana smo skinuli tunele, danas završavamo”, kaže Milan Cvetković, povrtar iz Samarinovca. „Sad planiramo ovih dana papriku na otvorenom, ajvarku i imamo da sadimo još 80 ari lubenicu, za par dana”.

Bostan je glavna povrtarska kultura i u domaćinstvu Mitića, koji ne odustaju od ove proizvodnje, uprkos lošoj ceni prošle godine, kada su značajne količine ostale u polju, neubrane.

“Jeste teško, ali ne radimo nigde i onda od toga živimo, od poljoprivrede i onda smo se opredelili na to, svi radimo. Šest ha imam pod lubenicom, imam još jedanaest plastenika, šest paradajza i pet paprika, slatka“, navodi Milan Mitić, povrtar iz Samarinovca.

Povrtari u selima opštine Žitorađa već uveliko isporučuju tržištu krastavac, ljute papričice, kupus, mladi krompir. Ističu da i novu proizvodnu godinu opterećuju visoke cene repromaterijala, ali i žestoka konkurencija iz susednih zemalja Makedonije i Albanije. Za sada cene koliko toliko prate troškove, ali strahuju šta će biti u nastavku sezone.

Milan Cvetković ističe: „Nije loše, kupus ima lepu cenu, krastavac isto, sad videćemo paprika kako će i ljuta papričica da idu”.

Nedavna elektrifikacija oko 600 hektara oranica, pomogla je proizvođačima povrća da drastično smanje troškove proizvodnje i učinila ih je konkurentnim na tržištu u zemlji i okruženju, što je mnoge podstaklo da povećaju površine kao i broj plastenika.

(RTS)