Proizvođači vina iz levačkog vinogorja

Iako imaju tek četrnaest, petnaest godina učenici srednje Poljoprivredno veterinarske škole u Rekovcu spretno barataju vinogradarskim makazama. Već sada znaju da od pravovremene i kvalitetne rezidbe čokota zavisi ovogodišnji rod. Mnogi od njih imaju i svoje zasade vinove loze i pomažu roditeljima.

Učenica Irena Marković, priča gde je naučila da orezuje: “Malo kući, malo u školi pošto imamo dosta kući vinograda, dva i po hektara. Mnogo posla.“

I Milena Jovanović, učenica, pomaže roditeljima: „Režem… Malo je dosadno, ali moram“.

„Učimo ih osnovnim stvarima, da steknu ta osnovna znanja i veštine koje mogu da primene sutradan na svojim gazdinstvima, tako da je to naš osnovni cilj i mislim da uspevamo u tome”, ističe Goran Đorđević, profesor Poljoprivredne škole u Rekovcu.

Vinova loza u Levču gaji se na oko 420 hektara. Levačko vinogorje pripada rejonu „Tri Morave“, mada ima specifičnu klimu i zemljište. Uspešno posluje šest registrovanih i već afirmisanih vinarija. Niču i novi zasadi, a akcenat je na autohtonim sortama poput prokupca i tamnjanike.

Marija Miletić ima 12 hektara vinograda: “Uglavnom su to visokokvalitetne sorte Šardone, Sovinjon beli, Merlo, Kaberne sovinjon i u poslednje vreme smo se više okretali domaćim sortama tako da imamo dosta Tamnjanike i sadili smo Prokupac“.

Raduje da nove vinarije osnivaju uglavnom mladi ljudi koji su rešeni da ostanu na dedovini, što je proces potpuno suprotan od višedecenijskog iseljavanja stanovništva iz tih krajeva.

„Imam oko pet hektara svog zasada, inače to je tradicija od preko sto godina kojom se bavimo ja i moja porodica i dva sina, tako da pravimo malo vina i tako“, ističe Dušan Miletić, vinogradar iz Oparića.

Predavači na osmom saboru vinara i vinogradara u Rekovcu govorili su o uzgoju autohtonih sorti, poput tamnjanike. Stranci i dobri poznavaoci vina uvek traže da probaju nešto novo i autentično i upravo tu Levački vinogradari vide svoju šansu.

Žiri sabora imao je zadatak da degustira oko stotinu uzoraka vina u tri kategorije i proglasi najbolje proizvođače iz levačkog vinogorja.

 

(RTS)


Ostavite komentar