Predstava „Švejk“ otvorila 28. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“

Do kraja izvođenja predstave „Švejk“ Beogradskog dramskog pozorišta, nije utvrđeno da li apsolutne istine o prolaznosti malog čoveka dobri vojnik u stotinu ratova izgovara kao luda, patriota ili vešti saboter, ali ova uloga donela je Ozrenu Grabiriću titulu najboljeg glumca prve večeri Glumačkih svečanosti Milivoje Živanović.

„Način na koji kaže izvrne celu percepciju kako vi razmišljate. Za mene funkcioniše kao trojanski konj koji je ubačen u redove, on je uvek, i kod Brehta i kod Hašeka, na agresorskoj strani“, navodi Ozren Grabarić, najbolji glumac prve večeri festivala.

Besedu o glumcu prilikom otvaranja festivala govorio je Petar Božović koji se prisetio svog susreta sa Milivojem Živanovićem na akademiji. A ključeve grada preuzela je na čuvanje predsednica žirija Ljiljana Blagojević.

„Bez čega pozorište ne može. Bez glumca i bez publike. Bez svega može. Zamislite, može bez reditelja, teksta, kostimografa, može i bez svetla. Može bez svega. Ali ne može bez glumca i publike“, ističe Ljiljana Blagojević, predsednica žirija.

O toj vezi već tri decenije brinu organizatori festivala.

„Za ovih 28 godina trudili smo se i negovali ovaj festival kako Grad Požarevac, tako i Centar za kulturu da ovaj festival bude na visokom i dostojnom nivou“, naglašava Galina Perić, direktorka Centra za kulturu Požarevac.

Stavljajući u fokus glumačka ostvarenja dostojna stvaralaštva Milivoja Živanovića, selektorka Molina Udovički Fotez uvrstila je u repertoar i predstave „Razvojni put Bore Šnajdera“ u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta, „Otac“ Ateljea 212, „Ćelava pevačica“ Centra za kulturu Tivat i „Urnebesna tragedija“ Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta u Beogradu.

(RTS)