Praštanje i molitva: Počeo Veliki vaskršnji post

Časni Vaskršnji post, poštovali su Apostoli i sam Gospod Isus Hrist koji se uoči golgote i razapinjanja na krst, podvrgao dugotrajnom uzdržavanju od hrane i pića. Tako da je Vaskršnji post i najstariji, a suština nije samo u odricanju od hrane životinjskog porekla.

“Nego i od nekih loših navika, loših reči, dela, misli. Sami sebe raspinjemo sa živim gospodom Isusom Hristom i pravimo jednu smotru nad svojim životom”, kaže sveštenik Jovan Vuković.

Vaskršnji post traje sedam nedelja.

“Delim tu tugu i tu radost vaskrsenja koja nas očekuje i eto na neki način uživam u postu i mislim da je prijatan i dobar za čoveka”, navodi Jelena Protić Petronijević, iz Kruševca.

Postoji opšte pravilo ishrane u toku posta, a težinu određuje duhovnik zavisno od godina i zdravstvenog stanja vernika.

“Molitva nas upravo i upućuje na ceo smisao i tog posta. Da mi u stvari ne gledamo na onoga ko je pored nas i šta on radi. Kako on posti, kako se on podvizava. Nego upravo gledamo na sebe da očistivši sebe, mi u stvari onda na taj način doprinosimo celokupnoj zajednici”, ističe Jovan Vuković, sveštenik.

Ove godine Vaskrs proslavljamo neuobičajeno kasno 5. Maja. Za razliku od ostalih hrišćanskih praznika sa svim pravoslavcima u svetu.

(RTS)