Požari na otvorenom: Kako će se kažnjavati nemar

Zbog predstojećeg državnog praznika i slobodnih dana, očekuje se, da će veći broj ljudi boraviti na otvorenom, kao i da će se intezivnije obavljati poljoprivredni radovi. To je i prilika, da se apeluje na građane, da se odgovorno ponašaju prema okolini. Od ukupnog broja požara na otvorenom prostoru, prema statističkim podacima, najveći broj izazvan je ljudskim faktorom, a samo tokom proteklog vikenda, širom zemlje, evidentirano je 466 požara na otvorenom.

„U Podunavskom upravnom okrugu od početka godine je bilo 42 evidencije na otvorenom prostoru. Gledajući isti period prethodne godine to je smanjenje broja požara, bilo ih je 55, međutim ovaj vikend koji je za nama, je obilovao velikim brojem požara, 13 požara je bilo na otvorenom prostoru, što je drastično povećanje u odnosu na prethodnu godinu, kada je bilo samo 2 požara. Računamo da je tome pogodovalo i ovo toplo vreme, a sigurno je uticao i taj vetar koji je duvao u prethodnom periodu“, navodi Milan Ristić, komadant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Smederevo.

Nakon vatre, zemljište, posebno ono obradivo, u nekim segmentima, trajno gubi svoja svojstva.

„Bitno je da kažemo da se time sa jednog hektara uništi, tri do pet tona tih biljnih ostataka, da se te temperature koje se stvaraju prilikom paljenja, koje su od 500 do 700 stepeni, i praktično, taj živi svet koji se nalazi u tom površinskom sloju najviše, on je potpuno uništen, za vraćanje aktivnosti mikrobiološkog sveta u zemljištu je potrebno nekoliko godina“, ističe Goran Pavlović, direktor PSSS.

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje ostataka strnih useva, smeća na otvorenom prostoru kao i spaljivanje biljnih ostataka. Za to delo, zaprećena je kazna, za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

(RTS)


Ostavite komentar