Povrtari u Žitorađi spremaju se za novu proizvodnu godinu

Porodica Milošević iz Samarinovca godišnje proizvede preko sto hiljada strukova rasada, brojnih povrtarskih kultura, a setvu, odmah posle januarskih praznika, započinju u savremenom, posebno opremljenom klijalištu, gde biljke, bez obzira na spoljašnje prilike, imaju sve što im je potrebno za rast i razvoj.

“Ovde samo što ne poseješ, neće da nikne. Maksimum izvučeš iz semena i povećavaš energiju klijavosti semena, laboratorijske uslove ima za naklijavanje”, objašnjava Zoran Milošević, povrtar iz Samarinovca.

Iz klijališta, ovih dana, takozvani kontejneri se sele u plastenik sa grejanjem, na pokretne stolove, koji su značajno olakšali manipulaciju i pristup biljkama. Na ruku im ide lepo vreme i skoro prolećne temperature, tako da rasad neće doživeti veliki stres, tokom premeštanja.

“Ide u rasadnički plastenik, gde ima parno grejanje, tamo ide još petnaest dana u ovim kontejnerima, posle se presađuje u druge kontejnere, veće i kreće posle u polje”, navodi Zoran Milošević, povrtar iz Samarinovca.

Zoranov otac Dragiša, koji proizvodi povrće decenijama, kaže da se i ove godine nastavlja trend sve zahtevnije i skuplje proizvodnje, u sve oštrijoj konkurenciji na tržištu, gotovih proizvoda iz uvoza.

“U odnosu na ranije, sad je mnogo teže, manje smo proizvodili, bolje smo živeli. Problem je u skupoći, sve repromaterijal je otišao vrtoglavo, a naši proizvodi ostaju isti”, navodi Dragiša Milošević, povrtar iz Samarinovca.

Rasad će, u narednih mesec i po dana, dobiti sve što mu je potrebno za rast i razvoj, kako bi se već polovinom marta, u zavisnosti od vremenskih prilika, našao u plastenicima bez grejanja, na mestu, gde će već početkom maja doneti prve plodove.

(RTS)


Ostavite komentar