Povišena koncentracija polena ambrozije, šta savetuju lekari

Na području Rasinskog okruga stanje alergenih polena redovno prati Zavod za javno zdravlje u Kruševcu . Merenja se obavljaju nedeljnom, u prečniku od 60 kilometara.

„Na području Rasinskog okruga trenutna koncentracija polenovih zrna je od 90 do 100 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, što je znatno iznad dozvoljene koncentracije tako da osetljive osobe izuzetno reaguju u ovom periodu. Koncentracije su prešle maksimalno dozvoljenu granicu polovinom avgusta i tek krajem septembra očekujemo neki pad“, objašnjava Jasmina Kitanović, specijalista biosanitarne tehnike ZZJZ Kruševac.

Maksimalno dozvoljena koncentracija za ambroziju je 30, a za ostale korove 60 polenovih zrna po metru kubnom vazduha. Otuda su čekaonice i dalje pune pacijenata koji najčešće pokazuju blage do umerene simtome sezonskih alergija.

„Kad krene da cveta onda mi se suši grlo, osuši se prvo grlo i počnem da kašljucam, onda smeta mi. Nekad i kijam, ali retko više me stegne samo u grlo i u nosi onda pijem posle danima lek za alergiju“, kaže Smiljana Petković iz Aleksandrovca.

Postojanje alergije potvrđuje se kliničkim pregledom i kožnim probama, a da bi se izbegla pojava drugih hroničnih bolesti, potreban je redovni nadzor uz kontrolisanu primenu lekova.

„Kada se upotrebi antihistaminik u obliku sirupa, njegovo dejstvo započinje za 20 minuta, a maksimalni efekat se postiže za dva sata. Njihovo dejstvo traje 6 sati. Međutim ne preporučuje se aplikacija više od jednom dnevno, jer imaju destvo i na receptore na mozgu pa izazivaju sedaciju, pogotovu kod dece, kod odraslih mogu da utiču i na rad srca, sedam do deset dana pa se pravi pauza. Što se tiče nazalnih korikosteroida u vidu sprejeva oni mogu da se koriste 20 dana neprekidno“, objašnjava dr Nikola Nikolić, načelnik ORL OB Kruševac.

Ambrozija je izuzetno jak alergen, čija jedna biljka u sezoni može da emituje nekoliko milijardi polenovih zrna. Njeno uništavanje moguće je hemijskim i mehaničkim putem, pa iako je preporuka da se sa košenjem krene u maju i junu, pre sezone cvetanja, za suzbijanje ovog korova ni sada nije kasno.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike