Poslednji dan školske godine

Zvono za kraj školske godine, ranije nego obično. Većina osnovaca i srednjoškolaca ide na raspust. Nadležni kažu da je u školama 95 odsto naučno-nastavnog programa realizovano i da je odstupanje od pet posto zakonom dozovljeno.

„Već sam prošle nedelje završila sa svim ocenama, tako da ovaj zadnji dan, ove zadnje dane pardon sam provela totalno opušteno“, kažu učenici Medicinske škole u Kragujevcu i dodaju: „Ja sam svoje ocene i obaveze završila na vreme, tako da nisam imala problema sa time što ćemo da skratimo ovu godinu“ ističući da je neko ko je bio organizovan u toku školske godine mogao sve da završi.

Ipak, nisu bili svi. Odluka o ranijem završetku školske godine doneta pre samo pet dana, ubrzala je ocenjivanje.

„Nastavnici su već od petka počeli da predlažu zaključne ocene. Učenici koji su zadovoljni predloženim ocenama završavaju školsku godinu, a svi oni ostali imaju mogućnost da do 20. juna poprave istu“ kaže Vladimir Jakšić, direktor Medicinske škole u Kragujevcu.

Do tada će u školama za zainteresovane učenike biti organizovane i druge aktivnosti.

„Taj plan aktivnosti se sastoji od odeljenskih zajendica gde će se razgovarati na različite teme. Teme o mentalnom zdravlju i prijateljstvu, drugarstvu, empatiji i tako dalje. Plus dopunska nastava, dodatna nastava, pripremna nastava koja je naročito bitna za učenike osmog razreda“ objašnjava Bojan Konatar, direktor OŠ “Vuk Karadžić” u Kragujevcu.

„Veći odziv je učenika od prvog do četvrtog razreda zato što je to njima zanimljivo. Učestvovaće u različitim izletama posetama, druženjima radionicama“ dodaje Mirjana Stevanović, direktorka OŠ „Matko Vuković“ Subotica.

„Moja ćerka će ići na te vannastavne aktivnosti do 20. juna u dogovoru sa svojim učiteljem“ kaže Milica Cvetanović, majka učenice OŠ “Vuk Karadžić” u Kragujevcu.

Da vlada veliko interesovanje potvrđuju i podaci školskih uprava u Kragujevcu i Nišu.

„Većina učenika, odnosno roditeljia je zainteresovana za te druge oblike obrazovno vaspitnog rada, gde će uglavnom deca pohađati školu“ ističe Goran Joksimović, načelnik Školske uprave u Kragujevcu.

„Učenici koji pohađaju produženi boravak i celodnevnu nastavu i dalje će imati prilike da pohađaju školu. Međutim to neće biti nastavne aktivnosti već aktivnosti koje se odnose na slobodne aktivnosti“ dodaje Predrag Nešović, načelnik Školske uprave u Nišu.

Posle 20. juna, osmake očekuje polaganje male mature i upis u srednje škole, a potom od septembra ponovo svi u đačkim klupama.

(RTS)