Posledice poplava u Brusu i Aleksandrovcu

Situacija u Aleksandrovcu se stabilizovala. Reka Rasina i njene pritoke su se povukle u korita pa je moguće sagledati štete koje su bujične vode, prouzrokovale u selima Gornje Župe. Najteže je u dva zaselka sela Bzenice, gde je tridesetak domaćinstava odsečeno od sveta, kao i u Rogavčini gde nema ni mosta, a ni puta.

„Da je bilo jezivo samo da pogledaš, a ne da izađeš napolje. Smrači se u kući se smrači, oluja, grad, kiša, vetar, tako je bilo. Bujice… Jeste teklo gore, pa napravile katastrofe. Ja ne mogu da uđem u dvorište”, navodi Dragica Stajkovac, iz sela Pleš.

“Ne možemo da funkcionišemo. Dakle, teža vozila ne mogu da pređu preko mosta, put je uništen, putnički auto ne može da ide. U pomoć je došla manja mehanizacija. Ovo je mehanizacija “Srbija Šume”, Šumsko Gazdinstvo Kruševac, Šumska Uprava Aleksandrovac. Oni su izašli ovde ovim meštanima u susret i juče i danas i evo mašina opet radi ovde da bi sanirala malo puta da možemo da se opslužujemo”, navodi Jugosav Luković, iz sela Bzenica.

“Evo vidite čizme i pešaka. Kolko može nešto, daščani prelazi. To je to nužni prelaz.Vidite da je prolaz autom dalje nemoguć”, ističe Goran Štrbanović, predsednik MZ Rogavčina.

Od komisija sa terena stigle su i prve procene štete:

“A to je negde oko preko 150 miliona i više. Jer praktično neki mostovi koji su vrlo bitni su maltene sada van više uporebe. Ono za sve njihovu totalnu rekonstrukciju iznosi oko 20 miliona. Zatim putna infrastruktura je potpuno uništena. Mnogi asvaltni putevi su presečeni, otkinuti”, naglašava dr Mirko Mihajlović, predsednik opštine Aleksandrovac.

Poplavljeni su usevi, zasadi voća, najviše maline, kupine i šljive. Dobar deo onoga što je zaobišla bujica, uništio je grad.

Aleksandar Vučković, član Štaba za vanredne situacije ističe: “Juče u toku popodnevnih sati usled izuzetno obilnih i velikih padavina na samom Željinu, došlo je do zamućenja par izvora kojima se Aleksandrovac snabdeva vodom. Međutim, kao što ste i videli, voda pada, stabilizovalo se i redovno je snabdevanje vodom za piće”.

Situacija je stabilna i u Bruskoj opštini. Zahvaljujući angažovanju teške mehanizacje i žitelja, Rasina se povukla u korito kod brane gde je bilo i najkritičnije.Trenutno se raščišćavaju lokalni putevi ka Osretcima i Donjim Levićima.

(RTS)