Posle više decenija obnavlja se škola u Idvoru koju je pohađao Mihajlo Pupin

Fasada stare škole u Idvoru, koju je svojevremeno pohađao čuveni naučnik Mihajlo Pupin, konačno je, posle mnogo decenija, obnovljena. Izvučena je vlaga, okrečeno je, zamenjena je stolarija i limarija, stavljen novi krov. Sve izgleda mnogo lepše, jer je staro zdanje, koje je pod zaštitom države kao spomenik kulture, oživelo. U sve ove radove uloženo je blizu 15 miliona dinara, a sad je potrebno nastaviti istim tempom.

„Imaćemo sredstva da uradimo drugu polovinu fasade, da se urade sve betonske staze, stepeništa, da se nabave novi šaloni i time bi bili završeni svi spoljašnji radovi na objektu“, ističe Svetislav Zakić, direktor Memorijalnog kompleksa „Mihajlo Pupin“.

Iako muzejska postavka u zgradi koja se renovira nije aktivna od 2014. godine, posetioci mogu obići Pupinovu rodnu kuću i izložbe u Narodnom domu.

„Otvorena je izložba koja obeležava jubilej, stogodišnjicu od kada je prvi put izašlo delo „Od pašnjaka do naučenjaka“. Naredna godina će biti takođe jubilarna, od kada je Pupin dobio Pulicera“, navodi Jelena Kalin, vodič u memorijalnom kompleksu.

Na izložbama su i predmeti i dokumenta dobijeni od Istorijskog muzeja Srbije i Matice srpske. A nova postavka, kada bude napravljena, biće interaktivna.

„Prostorije na bokovima zgrade bi služile kao kafe-suvenirnica, da se ponudi dodatni sadržaj turistima koji dolaze u Idvor, a sa druge strane da bude administrativni prostor. Kompletna zgrada bi služila za potrebe turizma“, kaže Svetislav Zakić, direktor Memorijalnog kompleksa „Mihajlo Pupin“.

Idvor će narednih dana posetiti više đačkih ekskurzija, a uskoro će tu biti i naučni kamp, koji svake godine organizuje Regionalni centar za talente iz Pančeva. Mladi naraštaji imaju šta da nauče u Pupinovom rodnom mestu, a dolaziće i u većem broju, kada se potpuno obnovi Memorijalni kompleks.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike