Posle trovanja radnika u aleksinačkoj fabrici „Magna“ merenje koncentracije opasnih materija

U pogonu Magne u trenutku kada se veći broj radnika otrovao, na svom radnom mestu u 2. smeni bila je Milica Milošević. Kaže, dok su zaposleni u Magni radili svoj posao, eksterna firma lepila je itison u novom delu fabrike.

Ekipe Hitne pomoći pregledale su 104 pacijenta, 51 je upućen u bolnicu na detaljniji pregled i terapiju, odatle 4 u Niški KC, a 4 je zadržano u aleksinačkoj bolnici. Zbog velikog broja pacijenata angažovan je čitav Zdravstveni centar Aleksinac.

U trenutku kada se dogodio incident svi radnici su evakuisani. Rukovodstvo Magne nije se oglasilo, ali je rad odmah prekinut. Treća smena nije ušla u pogone, a u fabrici ni danas nema radnika. Nezvanično saznajemo da je ovlašćeni Institut za bezbednost i zdravlje na radu iz Niša posle merenja koncentracije opasnih materija potvrdio da vazduh više nije kontaminiran.

Iz Centra za kontrolu trovanja VMA potvrdili su da su radnici bili izloženi isparenjima lepka i da je reč opreparatu na bazi sintetičkog kaučuka i organiskih rastvarača, koji ukoliko se ne poštuje uputstvo za rad i ne koristi zaštitna oprema može dovesti do simptoma i znakova trovanja, te da je propisana lična zaštitna oprema obavezna za zaposlene na radnom mestu.

 

(RTS)


Ostavite komentar