Posle prolaska glavnog gasovoda iz Bugarske Pirot počinje gasifikaciju grada

Prioritet prilikom gasifikacije imaće industrijska zona i gradska toplana, koja greje petinu Piroćanaca. Poslednjih 5 godina toplana je spremna za gasifikaciju, jer koristi komprimovani prirodni gas.

“Ono što su prednosti ovog gasa je što će nam biti na dohvat ruke i što će biti jeftini jer je komprimovani prirodni gas i dalje skuplji od ovog gasa koji očekujemo zbog transportnih troškova. Na ovom nivou cene energenata, mi ćemo steći uslove da smanjimo cenu prema našim korisnicima”, navodi Bratislav Ćirić, direktor JKP “Gradska toplana”.

Do kraja godine gas može da očekuje kompanija „Tigar tajers“, jedan od najvećih izvoznika Srbije, ali i jedna od samo 3 Mišlenove fabrike u svetu, koja još koristi ugalj.

Igor Zemit, direktor Tigar Tajers kaže da projekat prestanka korišćenja uglja i početak korišćenja prirodnog gasa traje već dve godine. Dodaje: ”Prave rezultate očekujemo tek naredne godine. Mi smo pokrenuli kampanju pod nazivom go grin i sada tačno znamo koju vrstu energije i koliko trošimo, što nam daje velike mogućnosti za uštede i zaštitu životne sredine.“

Za gasifikaciju domaćinstava, odnosno, izgradnju mreže, biće potrebne dve i po godine.

“To je za nas veoma važno sa aspekta zaštite životne sredine i poboljšanja kvaliteta vazduha. Mi zimi imamo loš vazduh, pre svega zbog ogromnog broja individualnih ložišta, koje koriste drva ili druge energente, ali donekle i zbog industrije. Uvođenje gasa u Pirot znači konfor i zdraviju životnu sredinu za sve građane”, ističe Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

Prve procene govore da će gasifikacija Pirota koštati oko 25 miliona evra. Veći deo troškova snosiće država, odnosno Srbijagas, a priključak će građani plaćati do 100 hiljada dinara, na više mesečnih rata.

(RTS)