Poseta farmera iz Češke zrenjaninskim poljoprivrednicima

Očuvanje čiste rase je prioritet za odgajivače u Srbiji. Saradnja sa kolegama iz Češke je moguća u nabavci novih priplodnih grla, navodi Željko Šesta odgajivač iz Zrenjanina, koji ima rasu angus.

„Mora se ići na nekakav nov materijal. Što bi mi farmeri rekli na neku „svežu krv“. Češka nam je dobar izvor „sveže krvi“. Recimo rase hereford i angus već dolaze do tog problema da ne ukrštamo grla u srodstvu, nego krećemo polako da uvozimo spolja. Češka je neka prva stanica koja ima dosta dobro organizovane te centre“, kaže Željko Šesta.

Savez odgajivača tovnih rasa u Češkoj ima 1200 članova, od toga 680 njih vodi matične knjige porekla goveda.

„Mi razvijamo ovu vrstu govedarstva već 35 godina i uspeli smo za to vreme da odgajimo i unapredimo 25 različitih čistih rasa“, ističe Pavla Vidrova, iz Saveza odgajivača tovnih goveda Češke.

Sem u izvoz, češki farmeri plasiraju meso i „sa kućnog praga“. Izborili su se da mogu imati klanice za te namene. U Srbiji je izvoz junetine najveći problem.

„Mi smo sada praktično zarobljeni propisima Evropske unije, po jednom kilogramu junetine ide porez od 1,35 evra što je apsolutno nekonkurentno na tom tržištu“, smatra Čedomir Keco iz Udruženja „Agroprofit“.

Čak četvrtina poljoprivrednog zemljišta u Češkoj su pašnjaci, što se koristi za gajenje ekonomičnih rasa.

Vladimir Vanja, predstavnik za poljoprivredu Ambasade Češke kaže da rasa dekster, ima male zahteve za hranom, manje opterećuje tlo. Smatra, dodaje, da bi bila povoljna posebno za centralnu i južnu Srbiju.

Trenutno u Srbiji ima 25.000 komada goveda u čistoj rasi. Gaje se u 450 naselja u svim regionima, što potvrđuje da ova grana stočarstva ima perspektivu.

(RTS)