Popadija iz Gračaca na svom sajtu o tradiciji i pravoslavnim običajima

Gračačka parohija je velika i značajna jer se pominje još u 13. veku kada je izgrađena crkva Svetog Save i pridodata Žiči. Na čelu parohije je sveštenik Milan Kostić, a u liturgijskim obredima, pogotovo pojanjem duhovnih pesama i molitvi, pomažu mu starije ćerke i supruga. Višnja je profesorka srpskog jezika i književnosti; savremenih je shvatanja i privržena porodici i deci.

„U našoj porodici prevashodno je važno da budemo za praznike u crkvi. Da proslavimo liturgijski svaki praznik u toku te crkvene godine, a manje obraćamo pažnju na konkretno neke stveri koje su narodni običaji. Ali volimo da ono što znamo ili smo nasledili negde od svojih predaka pomalo i uključimo u našu porodicu“, navodi Višnja Kostić, popadija u Gračacu.

Višnja je pokrenula blog@Popadija ovde kako bi na savremen način približila život jedne svešteničke porodice i odgovorila na brojna pitanja onih koji je prate na društvenim mrežama o značaju posta, odlasku u crkvu ili hodočašćima. U uređivanju sajta pomaže joj najstarija ćerka Irina koja kaže da je zbog bloga majka popularnija među njenim drugaricama iz škole. Ali više je pitaju o ocu.

„Često me pitaju, na primer, da li on stalno nosi tu mantiju, kao u kući, ili jer mora da je nosi. Ja uvek odgovorim ne“, kaže petnaestogodišnja Irina Kostić.

„Ovde se rodilo troje dece od naših četvoro od kada smo na parohiji. Tako da su ljudi prepoznali nas kao ljude koji žele ovde da rade i da stvaraju. Mislim da je i u tom smislu negde moj blog pomogao jer ipak društvene mreže i taj digitalni svet je sada svet u kome se mi jedni drugima najčešče i najviše obraćamo“, ističe Višnja Kostić – popadija u Gračacu.

Deca, pogotovo Irina i Nika koje su muzički nadarene, sa radošću prihvataju obaveze u domu u kojem se slavi i obeležavaju verski praznici, ali i u crkvi gde se uključuju u molitvama.

 

(RTS)


Ostavite komentar