Ponovo radi đačka kuhinja u leskovačkoj školi

Domaće, zdravo, raznovrsno. Od đaka visoke ocene za ukus, izbor hrane i ambijent. Dve trećine od 620 učenika leskovačke osnovne škole „Vasa Pelagić“ doručkuje i ruča u menzi.

„Hrana je mnogo dobra, najviše mi se sviđaju glavna jela, ponekad uzimam i pite“, kaže Lav Ognjen Krstić, učenik petog razreda Osnovne škole „Vasa Pelagić“ u Leskovcu.

„Imamo i proteine i vitamine i stvarno nam daju dobre uslove i svi se najedemo i svi smo zadovoljni“, kaže Lena Zdravković, učenica šestog razreda.

„150 dinara obrok, znači to je super i naravno svako dete mislim da može da priušti sebi“, navodi Dunja Zdravković, učenica osmog razreda.

Umesto grickalica u tanjiru izbalansiran, kvalitetan obrok, da budu siti do kraja nastave. Roditelji više ne moraju da brinu da li je i šta dete jelo ili kako će preći ulicu da bi kupilo užinu?

„Ja imam dete treći razred koji je tokom odmora jurio da kupi, pa malo da poigra fudbal. Sada je on tokom odmora za stolom i ima obrok“, kaže Ivana Momirović.

Četiri generacije porodice Petrović pohađale su ovu školu. Najstariji ugostitelji u Leskovcu adaptirali su, opremili prostor i po najvišim standardima spremaju đačke obroke. Jelovnik se menja na nedelju dana.

„Dobro planiramo svaki naš obrok. Suština đačke menze je kuvana hrana, domaća hrana kao što je musaka, pilav, đuveč, pire, piletina“, navodi Aleksandra Petrović, ugostitelj iz Leskovca.

Osnovna škola „Vasa Pelagić“ koja ovih dana obeležava 110 godina rada jedina je obrazovna ustanova u gradu sa menzom.

„Pre svega deca imaju priliku da jedu zdravo i ukusno, zatim da budu bezbedna, jer ne moraju da izlaze van školskog objekta. Cilj nam je da u nekom narednom periodu da pokušamo da obezbedimo i određeni broj besplatnih obroka za učenike koji su iz socijalno ugroženih porodica“, kaže Aleksandar Cincar Janković, direktor Osnovne škole „Vasa Pelagić“ u Leskovcu.

Redovnost, umerenost, zdrava ishrana put su do vitalnosti, jakog imunog sistema, pravilnog razvoja dece. Ovo je, kažu, pravi potez, valjalo bi da ga i druge škole slede.

(RTS)


Ostavite komentar