Pomoć za žene i devojčice ometene u razvoju pri manastiru Sveta Petka kod Paraćina

Unikatni ručno oslikani cegeri, grafike i ulja na platnu eminentnih likovnih umetnika prodati su na aukciji koju su zajedno priredili studenti i profesori Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini.

Pokazali su da je humanost i briga za druge osnovna odlika budućih učitelja i vaspitača.

Deo radova nastao je na fakultetu tokom vežbi i nastave iz umetničke grupe predmeta.

„Studenti sa našeg fakulteta su, zapravo da kažem, sa umetničkog modula, odnosno modula za te umetničke predmete, kreirali, odnosno radili sve ove interesantne češljeve, razne grafike. Postoje neke umetničke slike koje su oni takođe radili“, rekao je predstavnik za medije Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini Stefan Ljubomirović.

Asistentkinja Fakulteta pedagoških nauka Jovana Đorđević ističe da su pored profesora i studenata matičnog fakulteta aukciju svojim radovima podržali i profesori koji inače nisu umetnici.

„Ali, i oni se bave umetničkim radom iz ljubavi, kao i prijatelji van fakulteta“, rekla je Đorđevićeva.

Pomoć neophodna 

Novac prikupljen na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini namenjen je devojčicama i ženama koje ne mogu samostalno da brinu o sebi, a o kojima se staraju monahinje iz manastira Sveta Petka u Izvoru kod Paraćina. Monahinje su u više navrata obaveštavale javnost da im je pomoć neophodna.

„Smatramo da je vrlo važno da se razvija ta komponenta humanosti i kod studenata i da je na neki način naša misija kao ustanove da istu tu vrstu humanosti razvijamo i kod građanstva“, kaže profesorka Fakulteta pedagoških nauka Ilijana Čutura.

Na aukciji je prikupljeno blizu 70.000 dinara.

Slike su uglavnom kupovali profesori i zaposleni na Fakultetu, a u toj ustanovi najavljuju nove humanitarne akcije namenjene Domu u Izvoru kod Paraćina.

(RTS)


Ostavite komentar