Pomoć za samohranu majku sa šestoro dece

U jedinoj sobi samo kreveti i šporet. Tu borave samohrana majka i šestoro dece. Opština Trgovište smeštaj im je obezbedila kada su se iz planinskog sela kod Bosilegrada preselili u Crveni Grad.

„Nemam primanja, nemam ništa, od nikoga nigde. Kupatilo nemam. Kupam decu u koritu. Održavam čisto koliko mogu“, kaže majka Karolina Gonev.

„Meni sve treba. Krov nad glavom, ali najviše kuća. Najviše to znači“, navodi Karolinina ćerka Jelena Gonev.

Otac je preminuo nedavno. Dok blizanci pohađaju treći razred osnovne škole, njihova braća devetnaestogodišnji Marko i šesnaestogodišnji Deni nadniče, seku drva. Sedamnaestogodišnja Nina pomaže majci, a najmlađa Jelena je predškolac.

„Volela bih da se okupam kao svi normalni ljudi u kupatilu. Volela bih da imam sve uslove“, kaže sedamnaestogodišnja Nina Gonev.

Selo Crveni Grad je planinsko, na međi je između Trgovišta i Bosilegrada. Jedini đaci su iz porodice. Crveni krst i lokalna samouprava obezbedili su nameštaj i hranu.

„Nabavljena je i higijena i prehrambeni artikli, brašno. Oni dobijaju i pakete kad stignu. Pakete dobijaju redovno“, objašnjava sekretar Crvenog Krsta u Trgovištu Jagoda Spasić.

„Dobar deo dokumentacije je završen gde su oni sada korisnici Centra za socijalni rad i imaju mesečnu naknadu. Mi u suštini sa našim službama pratimo njihovo življenje. Dostavljamo pomoć i u hrani i u novcu kad je god bilo neophodno“, kaže predsednik Opštine Trgovište Nenad Krstić.

U lokalnoj samoupravi obećavaju da će porodici obezbediti domaće životinje, koze, svinje, kokoške, kako bi sami mogli da zarade za život. Poboljšaće im i uslove za boravak u kući.

 

 

 

(RTS)


Ostavite komentar